Επιλογές

Αναδρομικά σε δημοτικούς υπαλλήλους

Αναδρομικά σε δημοτικούς υπαλλήλους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά χορηγούν πολλοί δήμοι στους υπαλλήλους τους. Η διεκδίκηση αναδρομικών και επαναφοράς των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας έχει λάβει σε δήμους (αλλά και στο δημόσιο) εκρηκτικές διαστάσεις. Εκατοντάδες υπάλληλοι προσφεύγουν μαζικά στα δικαστήρια και αρκετοί από αυτούς δικαιώνονται σε πρώτο βαθμό.

Ωστόσο αρκετοί δήμοι αρνούνται να ασκήσουν εφέσεις εφόσον τους δίνει την ευχέρεια ο νόμος Σκουρλέτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ψηφίστηκε το 2017). Ετσι άρχισαν ήδη να καταβάλλουν “μποναμάδες” αναδρομικών (13ου και 14ου μισθού),για μια διετία η τριετία , σε εργαζόμενους.

Από ποιους Δήμους υπάλληλοι δικαιώθηκαν δικαστικά για την καταβολή, αναδρομικά, του 13ου και 14ου μισθού ύψους 2.500-3.000 ευρώ

*ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ…

Το Ειρηνοδικείο Περιστερίου δικαίωσε 152 εργαζόμενους του Δήμου Περιστερίου (Ιδιωτικού δικαίου Αορίστου χρόνου και συμβασιούχους) ζητώντας την καταβολή, μέσω αναδρομικών, των δώρων της περιόδου 2015-2016 . Ο Δήμαρχος Περιστερίου κ.Παχατουρίδης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν άσκησε έφεση. Αποφάσισε την καταβολή από τα ταμεία του δήμου των αναδρομικών όχι μόνο στους προσφεύγοντες στο δικαστήριο υπαλλήλους ,αλλά και στους 220 υπαλλήλους του δήμου ύψους από 2.000-2.500 ευρώ για κάθε υπάλληλο. Η καταβολή θα γίνει σε δύο δόσεις. Η μία πριν από τις γιορτές και η άλλη μετά το νέο έτος.

*ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ο Δήμος Πατρέων αποφάσισε, κατά πλειοψηφία , στις αρχές Νοεμβρίου την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στους υπαλλήλους του. Θα καταβάλει επίσης αναδρομικά εφόσον αυτοί δικαιωθούν σε πρώτο βαθμό. Όσο για τα απαιτούμενα χρήματα ,όπως δηλώθηκε, αυτά ο δήμος θα τα απαιτήσει από το Κράτος.

*ΔΗΜΟΣ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

Πρόσφατα ο Δήμος .Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας αποφάσισε να καταβάλλει ως αναδρομικά 13ου και 14ου μισθού 110.000 ευρώ σε 22 υπαλλήλους δημοτικής του επιχείρησης για τα έτη 2013-2017 που αντιστοιχούν σε 3.000 ευρώ σε κάθε υπάλληλο. Ο συγκεκριμένος Δήμος βασιζόμενος στο νόμο Σκουρλέτη δεν άσκησε έφεση στα δικαστήρια μετά τη πρωτόδικη απόφαση υπέρ των εργαζομένων…

Άλλοι Δήμοι στους οποίους εργαζόμενοι κέρδισαν πρωτόδικα την αναδρομική καταβολή του “κομμένου” 13ου και 14 μισθού τους είναι…

*ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ, ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Ν.ΙΩΝΙΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ, ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΑΧΑΡΝΩΝ, ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, ΧΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΛΑΜΙΑΣ, ΦΥΛΗΣ, ΒΟΛΒΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΝΑΥΠΛΙΟΥ, ΠΡΕΒΕΖΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΚΗΦΙΣΙΑΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ κλπ.

Όπως έχει γίνει γνωστό παρότι οι Δήμοι Κηφισιάς και Πετρούπολης είχαν ασκήσει εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που δικαίωναν δημοτικούς υπαλλήλους . Αποφάσισαν εν τέλει να ανακληθούν οι εφέσεις τους και να καταβάλλουν τα αναδρομικά των δώρων.

Όσο για τους υπόλοιπους δημάρχους των παραπάνω δήμων ορισμένοι άσκησαν εφέσεις. Οι περισσότεροι όμως όχι. Καλύπτονται από την περυσινή νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτή τους παρέχει την διακριτική ευχέρεια και δυνατότητα να μην ασκούν εφέσεις σε θετικές, υπέρ των εργαζομένων, δικαστικές αποφάσεις (αναδρομικά δώρων, μονιμοποίηση συμβασιούχων κλπ)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X