Επιλογές

Εκδήλωση για την κάνναβη στο Σύνταγμα

Εκδήλωση για την κάνναβη στο Σύνταγμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με φόντο τη Βουλή πραγματοποιείται η 4η κατά σειρά γιορτή κάνναβης στην πλατεία Συντάγματος.

Παράλληλα με το 14ο αντί-απαγορευτικό φεστιβάλ οι διοργανωτές έχουν προγραμματίσει στις 6.00 το απόγευμα γιορτή στο Θησείο με μουσικές, χορούς και τραγούδια.

Επίσης στην Πλατεία Συντάγματος στη 1.00 το μεσημέρι παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου για ενημέρωση του κοινού, σύλλογοι ασθενών και άλλοι φορείς, στην έξοδο του Μετρό.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο  πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης Global Marijuana March, που λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα σε 300 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

«Έρευνες αποδεικνύουν καθημερινά πως το φυτό αυτό, είναι ένα πολύ ισχυρό φυσικό βότανο, που μπορεί να βοηθήσει σε παρά πολλές παθήσεις» όπως λέει η Κα Ζαγκλίν Πόιτρες πρόεδρος του συλλόγου ΜΑΜΑΚΑ, συμβουλευτικά προς τις μητέρες. «Εγώ έχω δυο παιδιά. Το ένα έχει μια βαριά μορφής επιληψία.

Έψαξα και βρήκα πως ένα συστατικό του φυτού μπορεί να βοηθήσει με τις επιληπτικές κρίσεις και παίρνει αυτό το λάδι εδώ και τέσσερα χρόνια. Το δεύτερο παιδί μου είναι 16χρονων. Μιλάμε συχνά και ανοιχτά για το θέμα της κάνναβης. Τον έχω παρακαλέσει να μην ξεκινήσει σε αυτή την ηλικία με την κάνναβη διότι φαίνεται πως σε αυτή την ηλικία που είναι ευάλωτος ο οργανισμός και ειδικά στην εφηβεία έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τη χρήση της κάνναβης».

Οι διοργανωτές

«Η κάνναβη, οι ασθενείς και οι καταναλωτές της βρίσκονται σε ομηρία» αναφέρουν οι διοργανωτές στη σχετική ανακοίνωση. «Παρά τον πρόσφατο νόμο για τα φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης, δεν έχει έρθει καμία ουσιαστική αλλαγή είτε στο άμεσο δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν το φυσικό φάρμακο κάνναβη σε όποια μορφή το επιθυμούν, αλλά ούτε και στο δικαίωμα των ενήλικων πολιτών αυτής της χώρας να κατέχουν και να χρησιμοποιούν υπεύθυνα την κάνναβη.

Η χρήση και κατοχή κάνναβης, όπως και η οικιακή καλλιέργεια για προσωπική χρήση εξακολουθούν να είναι παράνομες και να θεωρούνται πλημμέλημα κατά το νόμο. Η καινούργια νομοθεσία δεν αποποινικοποιεί την χρήση και κατοχή κάνναβης από τον ασθενή/ χρήστη, θέτει σε ομηρία τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και τον εμπορικό κόσμο, νομιμοποιεί το φάρμακο που παρασκευάζεται από το φυτό χωρίς να νομιμοποιεί το ίδιο το φυτό.

Η νέα νομοθεσία δεν παρέχει ισότιμη προσβασιμότητα στην κάνναβη σε όλους τους ασθενείς, δεν προβλέπει την συνταγογράφηση και την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, αφορά μόνο φαρμακευτικά σκευάσματα και όχι το φυτό στην φυσική του μορφή, ενώ καλύπτεται από έναν βαρύ μανδύα κρατικού προστατευτισμού».

Τα αιτήματα

  • Να σταματήσουν οι συλλήψεις ασθενών και χρηστών Κάνναβης, αλλά και παραγωγών και διανομέων προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης.
  • Αποποινικοποίηση της κατοχής Κάνναβης για προσωπική χρήση.
  • Νόμιμη και υπεύθυνη ρύθμιση της Κάνναβης για όλους τους ασθενείς και όλους τους ενήλικες πολίτες αυτής της χώρας.
  • Απρόσκοπτη συνταγογράφηση της Κάνναβης από όλες τις ειδικότητες ως πρώτη θεραπευτική επιλογή σε όλες τις μορφές της, ακόμα και για παιδιά, καθώς και κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Θέσπιση των ιατρικών και κοινωνικών λεσχών κάνναβης και της συλλογικής μη-κερδοσκοπικής καλλιέργειας μικρής κλίμακας.
  • Νομιμοποίηση της οικιακής καλλιέργειας συγκεκριμένων αριθμών φυτών για προσωπική χρήση.
  • Δημιουργία ανεξάρτητης αρχής, του Εθνικού Οργανισμού Κάνναβης που θα αναλάβει και θα συντονίσει όλες τις αρμοδιότητες όλες τις χρήσεις της κάνναβης (ιατρική, βιομηχανική, ευφορική) από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Είναι άλλωστε υποχρέωση που προκύπτει από την Συνθήκη του ΟΗΕ για τις ναρκωτικές ουσίες.
  • Άμεση ανακατηγοριοποίηση της Κάνναβης από την κατηγορία Β στην κατηγορία Δ των ουσιών και διανομή από αδειοδοτημένα σημεία πώλησης στους ενήλικους πολίτες που το επιθυμούν.

Οι φορείς

Ηλιόσποροι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης, Σύλλογος ΜΑΜΑΚΑ- Μαμάδες για την Κάνναβη, Ελληνικός Σύλλογος Θεραπευτικής Κάνναβης, Ασθενείς υπέρ της χρήσης φαρμακευτικής Κάνναβης, Πρώτη Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, gr420info forum, KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ.

Δείτε ακόμη:

Οικολόγοι Πράσινοι για την κάνναβη/

Συνέλαβαν καλλιεργητή βιολογικής κάνναβης

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X