Επιλογές

Καλπάζουν στις αγορές τα ελληνικά ομόλογα

Καλπάζουν στις αγορές τα ελληνικά ομόλογα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ, η αναζήτηση κερδών από τους επενδυτές και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία σπρώχνουν τα ομόλογα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Οι αναφορές σε ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για τις ζηλευτές επιδόσεις του ελληνικού χρέους και το πώς αυτό έφτασε στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών πληθαίνουν.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει νέα μικρή πτώση κατά 2 μονάδες βάσης ή 0,5% στο 3,28%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005, ενώ ενδεχομένως να μην αργήσει να φτάσει στο ιστορικό ναδίρ του 3,203%, όπως αναφέρει και το Reuters. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου κινείται επίσης στο ναδίρ 13 ετών του 2,16%.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι κύριος παράγοντας που δίνει ώθηση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων και ωθεί ολοένα και πιο χαμηλά τις αποδόσεις τους και το κόστος δανεισμού της χώρας, είναι τα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή έστω και μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

«Εάν  η χώρα ολοκληρώσει την πρόωρη πληρωμή, αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της επιτοκιακής επιβάρυνσης, και θα προστεθεί σε ένα ιστορικό αρκετά καλής επίδοσης» σχολιάζει στο Reuters o Κρίστοφ Ρίγκερ, υπεύθυνος στρατηγικής στην αγορά ομολόγων της Commerzbank.

Στο εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων αναφέρεται και το Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι από το 2015 έχουν προσφέρει συνολικό κέρδος (τόκο συν ανατίμηση) της τάξης του 231% στους επενδυτές. Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σχολιάζει ότι οι αγορές προεξοφλούν πολιτική αλλαγή, η οποία θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, που δίνει έμφαση στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Χάρη στο άκρως ευνοϊκό κλίμα στις αγορές, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει ακόμη μία έξοδο στις αγορές με ομόλογα, πριν από τις εκλογές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X