Οικονομία

Το στημένο αφήγημα της κυβέρνησης με την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα

Το στημένο αφήγημα της κυβέρνησης με την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα αφήγημα μεγάλης ανατροπής επιχείρησαν να στήσει η κυβέρνηση με την αναβάθμιση  σε επενδυτική βαθμίδα ή BBB- από BB+ των ελληνικών ομολόγων από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s, το οποίο, όμως αποδείχθηκε μια τεράστια «φούσκα».

Σύμφωνα με το bankingnews.gr που αποκαλύπτει το παρασκήνιο πίσω από τους σχεδιασμούς, είχαν υπολογίσει ότι το χρηματιστήριο θα σημείωνε ράλι και θα έκλειναν σημαντικά τα spreads στα ομόλογα κι συντόνισαν να παρουσιάσουν την Unicredit ως ένα μεγάλο deal με την Alpha bank ώστε να αποδείξουν ότι πλέον η ελληνική οικονομία είναι στα πάνω της και ότι προσελκύει ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι είχαν προετοιμαστεί να προωθήσουν εκθέσεις για την μεγάλη ανατροπή που συντελέστηκε στην Ελλάδα.

Ωστόσο, τίποτε από αυτά δεν έγινε γιατί η περιβόητη αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την Standard and Poor’s ήταν μια αδιάφορη εξέλιξη για όσους γνωρίζουν από οικονομία.

Ήταν η τρίτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και μάλιστα είχε προηγηθεί και της DBRS που είναι αναγνωρισμένος οίκος αξιολόγησης σε αντίθεση με την Γερμανική Scope.

Όπως αναφέρει η πηγή, με χρέος 404,6 δισ.  και με μόλις 45 δισ. ελεύθερα διαπραγματεύσιμου χρέους και 40 δισ. να κατέχει η ΕΚΤ η αναβάθμιση δεν έχει νόημα.

Η ΕΚΤ για να αγοράσει τα 40 δισ. ελληνικών ομολόγων έβαλε σε άτυπο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την Ελλάδα το 2021. Σήμερα δεν υπάρχει ενεργό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δεν θα υπάρξει για τα επόμενα χρόνια λόγω πληθωρισμού, ενώ μόνο οι επαναγορές ομολόγων που λήγουν έχουννόημα αλλά είναι δευτερεύουσα εξέλιξη.

Η πηγή έχει αποκαλύψει εδώ και καιρό ότι ενώ το ελεύθερα διαπραγματεύσιμο χρέος της Ελλάδος πλην εντόκων γραμματίων είναι 45 δισ. έχουμε το δεύτερο χειρότερο επιτόκιο δανεισμού στην ευρωζώνη 4,14% πίσω από την Ιταλία 4,86%.

Παράλληλα, η μεγάλη συμφωνία μεταξύ Unicredit και Alpha Bank δεν ισχύει. Η τράπεζα ξεφορτώθηκε την θυγατρική στην Ρουμανία και εν συνεχεία είπαν στους Ιταλούς θα σας δώσουμε σχεδόν τσάμπα τις μετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το 9% της Alpha bank.

Η συμφωνία δεν αποτελεί συμφωνία καθώς είναι προς το συμφέρον της Alpha bank στην Ρουμανία και προς το συμφέρον της Unicredit στην Ελλάδα – εάν υλοποιηθεί η πώληση του 9% – και είναι ένα κακό deal για τα εθνικά συμφέροντα.

Το να πουλάς το 9% της Alpha bank 0,55 P/BV δεν είναι deal, είναι ανεπίτρεπτο ξεπούλημα.

Σύμφωνα με το banking news, το χρηματιστήριο με εξαίρεση μια συνεδρίαση έδειξε ότι κόλλησε στις 1.177 μονάδες, είναι κάτω από τα υψηλά των 1.350 μονάδων ενώ η δίκαιη τιμή είναι στις 950 μονάδες.

Στα ομόλογα συντελούνται παιχνίδια οριακής χειραγώγησης και λόγω αυτού το ελληνικό 10ετές βρίσκεται εκεί που βρίσκεται.

Πηγή: newsbreak.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X