Επιλογές

Με τα… «μάτια» του Σουλτάνου η Άλωση της Κωνσταντινούπολης -Προπαγανδιστικό βίντεο (pics&vid)

Με τα… «μάτια» του Σουλτάνου η Άλωση της Κωνσταντινούπολης -Προπαγανδιστικό βίντεο (pics&vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα μια ευκαιρία να αυτοπροβληθεί βρήκε ο Τούρκος Σουλτάνος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή την φορά με αφορμή την συμπλήρωση, σήμερα, 565 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει μια τέτοια μέρα.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης -Τρίτη 29 Μαΐου 1453- από τον οθωμανικό στρατό με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’, ήταν το αποτέλεσμα της πολιορκίας της Αυτοκρατορίας του Βυζαντίου, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος.

Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο).

Άλλωστε η άλωση της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Απόρροια της Άλωσης ήταν η ανελέητη συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκωνστην Β.Αφρική και στην Κεντρική Ευρώπη .

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μωάμεθ Β’, ήταν μόλις είκοσι ενός ετών το 1453,  όπως υποστηρίζει ο βυζαντινολόγος Βασίλιεφ, ιδιαίτερα σκληροτράχηλος, φιλοπόλεμος, υπέκυπτε γενικά σε κατώτερα πάθη, ταυτόχρονα όμως έδειχνε ενδιαφέρον για την επιστήμη και τη μόρφωση, ενώ κατείχε και τα χαρίσματα του στρατηγού, του πολιτικού και του οργανωτή.

Ο Γ. Σφραντζής αναφέρει ότι ασχολούνταν με ιδιαίτερο ζήλο με τις επιστήμες, παράλληλα έτρεφε ενδιαφέρον για την αστρολογία, διάβαζε παραμύθια και μιλούσε εκτός από τουρκικά και άλλες πέντε γλώσσες. Οι μουσουλμανικές πηγές εξυμνούν την ευσέβειά του και την προστασία που παρείχε στους ομοθρήσκους του λογίους.

Η επιθυμία να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη είχε γίνει έμμονη ιδέα για τον νεαρό σουλτάνο: διασώζεται ότι έμενε άυπνος για συνεχείς νύχτες, χαράσσοντας στο χαρτί το σχέδιο της πόλης και σημειώνοντας τα σημεία που μπορούσαν να προσβληθούν ευκολότερα[…]

Συνολικά, γράφει ο Μιγιάτοβιτς, ο Παλαιολόγος, με μια βιαστικά συγκεντρωμένη δύναμη, επτά, το πολύ 9.000 ανδρών, έπρεπε να υπερασπιστεί την Πόλη εναντίον ενός πολλαπλάσιου στρατού, με βαρύ πυροβολικό.

«Ο Τετάλντι αναφέρει ότι υπήρχαν 25.000 με 30.000 άνδρες ικανοί να φέρουν όπλα, όμως μόλις 6.000 με 7.000 μαχητές. Η αναφορά του αυτή επιβεβαιώνει με εντυπωσιακό τρόπο τα λεγόμενα του Σφραντζή»[…]

Ακολούθησαν εκτεταμένες λεηλασίες και σφαγές, με τον ιστορικό Κριτόβουλο, που ανήκε στο οθωμανικό στρατόπεδο, να αναφέρει ότι δεν υπήρξε οίκτος και η Πόλη ερημώθηκε.

Η Κωνσταντινούπολη- «Ισταμπούλ» όμως για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, θα παρέμενε πρωτεύουσα, ενός νέου κράτους, ως το 1922.

Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλους του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης[…]Ερντογάν

  • Φέτος, η επέτειος από την Άλωση έρχεται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία

Η τουρκική προεδρία, δηλαδή ο Ερντογάν, ετοίμασε ένα video 3:50 λεπτών μέσα από το οποίο παρουσιάζει την ιστορία όπως θέλει ο ίδιος να πιστεύει πως είναι.

Το video ξεκινά με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Με τους στρατιώτες του Μωχάμετ του Πορθητή να σέρνουν τα καράβια στη στεριά. 

Στη διάρκειά του, εμφανίζονται πολλές σημαντικές μορφές της τουρκικής ιστορίας.

Ο Σουλτάνος Αμπντουλχαμίντ, ο Αντνάν Μεντερές, ο Τουργκούτ Οζάλ. Η αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ υπάρχει αλλά είναι… έμμεση. Και φυσικά η αυλαία κλείνει με τον ίδιο τον Ερντογάν…

Η Καλλίπολη και ο Ερντογάν

Το video συνεχίσει με εικόνες από τη Μάχη της Καλλίπολης κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εδώ υπάρχει η αναφορά στον Κεμάλ Ατατούρκ. Μόνο που είναι… έμμεση, αφού ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας δεν αποτυπώνεται στο video όπως οι Μεντερές και Οζάλ, ομοϊδεάτες του Ερντογάν.

Όλοι όσοι εμφανίζονται, παρακολουθούν με δέος και έκσταση τα άλογα των Οθωμανών του Μωάμεθ του Πορθητή να καλπάζουν προς την Κωνσταντινούπολη.

Ο μοναδικός που δεν… βλέπει τον καλπασμό προς την Πόλη είναι φυσικά ο Ερντογάν.

Το πλάνο, στο τέλος του video, δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να αποθεώνεται από το πλήθος. Και ο αφηγητής, ακούγεται να λέει: «Εσύ όμορφε στρατηγέ, δεν άλωσες μόνο μια πόλη. Έγινες πηγή έμπνευσης και στα παλληκάρια που ήρθαν μετά από εσένα. Εσύ έτσι προχώρα κύριέ μου, ο κόσμος να δει δύναμη, να δει πίστη, να δει νίκη».

  • Στο βίντεο συχνά εμφανίζονται και οι σημαίες με τις τρεις ημισελήνους:

https://www.youtube.com/watch?v=S2_k8L1_YvE

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Σαν σήμερα το 1204 η Κωνσταντινούπολη καταλαμβάνεται από τους Σταυροφόρους

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X