Επιλογές

Ναυαγεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ναυαγεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ναυαγεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Exin. Και τώρα στο προσκήνιο έρχονται οι Κινέζοι της Fossun οι οποίοι καραδοκούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές το ενδιαφέρον της Fossun είναι πάντα θερμό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί η επιλογή των Κινέζων, μόλις λήξη και τυπικά το θέμα με την Exin, που είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης.

Το ενδιαφέρον είναι πως υπάρχει η δυνατότητα το ντιλ να τελειώσει ως το τέλος Μαρτίου και τα κεφάλαια να εισρεύσουν στην Εθνική ενόψει των stress tests των τραπεζών.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στην αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας. Ως  πωλητής έχει και την ευθύνη των επόμενων κινήσεων. Μέχρι χθες, πηγές από την ΕΤΕ σημείωναν πάντως ότι η τράπεζα θα εξετάσει εναλλακτικές λύσεις. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος αναμένεται να εκδώσει σήμερα ανακοίνωση στο Χ.Α.. Δεν θα αποσαφηνίζεται, όμως, εάν θα υπάρξουν και άμεσες αποφάσεις σε σχέση με την τύχη της συμφωνίας.

Οι περιπέτειες της Exin

Οσον αφορά στο επενδυτικό σχήμα της Exin έπαψε πλέον να υπάρχει.

Οι βασικοί συμμετέχοντες  Ματ Φέρφιλντ, Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης, βρίσκονται σε ανοιχτή ρήξη, η οποία μεταφέρθηκε στο δικαστήριο. Η ρήξη δημοσιοποιήθηκε χθες όταν η πλευρά του Calamos Family Partners και το ιδιωτικό οικογενειακό γραφείο του John P. Calamos ανακοίνωσαν ότι ο κ. Τζον Κάλαμος και ο κ. Τζον Κουδούνης κατέθεσαν δικαστική αγωγή κατά της Exin Financial Services Holdings BV, ζητώντας την άμεση εξόφληση κεφαλαίου άνω των 41 εκατ. δολαρίων, πλέον τους τόκους.

Η είδηση για την κατάθεση αγωγής επιβεβαίωσε ουσιαστικά τη διάσταση που είχε διαφανεί ότι υπάρχει εδώ και καιρό μεταξύ των συντελεστών της Exin.  Από αυτή πηγάζει η αδυναμία εξεύρεσης των αναγκαίων κεφαλαίων για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Τη διάσταση αυτή είχε παραδεχθεί σε πρόσφατες δηλώσεις και ο επικεφαλής της Exin, Ματ Φέρφιλν. Πάντως, είχε σημειώσει ότι ο  Κάλαμος παραμένει μέτοχος μειοψηφίας.  Τώρα η Exin αναζητά αγωνιωδώς νέους επενδυτές, που θα συγκροτήσουν το νέο μετοχικό σχήμα και θα συνεισφέρουν τα 718,3 εκατ. ευρώ.

 Στην αγωγή, η πλευρά των Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης υποστηρίζει ότι «την εξόφληση του ποσού των 41 εκατ. δολαρίων, το οποίο είναι πλέον σε οριστική αθέτηση, είχε αναλάβει η Exin βάσει σειράς δανειακών συμβάσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Επιπλέον υποστηρίζει ότι η Exin έχει επανειλημμένα αποτύχει να παράσχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες και στοιχεία, όπως απαιτείται από τις ισχύουσες δανειακές συμβάσεις».

Σε ανακοίνωσή της χθες η Exin υποστηρίζει πως «η εταιρεία ενημερώθηκε πρόσφατα ότι ένας από τους συνεργάτες της. Η ίδια έχει επιλέξει να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την ύπαρξη δικαστικής διένεξης κατά της Exin. Η Exin δεν σχολιάζει τις δικαστικές διενέξεις ή τις απειλές για δικαστικές διενέξεις», σημειώνει.  Και καταλήγει ότι «παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην ταχεία ολοκλήρωση της συναλλαγής της Εθνικής Ασφαλιστικής εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών».

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X