PET

Προστασία απο ανεπιθύμητους επισκέπτες

Προστασία απο ανεπιθύμητους επισκέπτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ημέρα μεγάλωσε, η θερμοκρασία ανεβαίνει ,οι βόλτες με τα κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους αυξάνουν και όλο και περισσότεροι οργανισμοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να κάνουν την βόλτα τους πάνω στα κατοικίδια και να τραφούν από αυτά.
Οι πιο επικίνδυνοι οργανισμοί που επηρεάζουν σημαντικά την υγεία των κατοικίδιων είναι οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια και οι σκνίπες.

Ψύλλοι: Το μήκος των εντόμων κυμαίνεται από 1,5 ως 3,3 χιλιοστά.. Συνήθως έχουν χρώμα καφέ. Στο κεφάλι φέρουν κοντές κεραίες και στο στόμα έχουν μυζητικά όργανα, με τα οποία απομυζούν το αίμα. Το σώμα τους είναι πλευρικά πιεσμένο ώστε να μπορούν τα ζώα να μετακινούνται στο τρίχωμα ή στο φτέρωμα των θυμάτων τους (ή για τους ανθρώπους, κάτω από τα ρούχα). Τα άλματα που κάνουν είναι περίπου 200 φορές μεγαλύτερα από το μήκος του σώματός τους. Προκαλούν αλλεργικές δερματίτιδες και μπορεί να μεταδόσουν την ασθένεια Αιμομπαρτονέλλωση στην γάτα.

Τσιμπούρια : Το παρασιτικό ζωύφιο έχει οκτώ πόδια και κεραίες. Μοιάζει στο μέγεθος με κουκούτσι σταφυλιού γκριζωπού χρώματος, όταν είναι νηστικό. Όταν όμως είναι χορτάτο το μέγεθος της κοιλιάς του διογκώνεται. Το δέρμα του είναι ελαστικό. Συγκεκριμένο είδος τσιμπουριού μεταφέρει την ασθένεια Ερλιχίωση.

Σκνίπα : Αντίθετα με το κουνούπι είναι πολύ μικρότερη, 2 με 3 χιλιοστά και αθόρυβη. Τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα για να μεγαλώσουν τα αυγά τους.
Υπάρχουν 800 είδη σκνίπας, κάποια εκ των οποίων μπορούν να μεταδώσουν την νόσο λεϊσμανίαση.
Η προστασία των κατοικίδιων από αυτούς τους οργανισμούς κατά την διάρκεια των ζεστών κυρίως μηνών του χρόνου κρίνεται άκρως σημαντική, καθώς οι ασθένειες από τις οποίες μπορεί να προσβληθούν ενδέχεται να βάλουν σε κίνδυνο μέχρι και την ζωή του ζώου.
Για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητη η χρήση αμπούλας πάνω στο δέρμα του ζώου (κάθε 3 ή 4 εβδομάδες ανάλογα το προϊόν) ή χαπιού (διάρκειας 3 μηνών) σε συνδυασμό με προστατευτικά εντομοαπωθητικά κολλάρα. Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου συνίσταται και η χρήση ήπιων εντομοαπωθητικών σπρέι κατά τις απογευματινές ώρες.
Τέλος, οι αιματολογικές εξετάσεις μετά το πέρας των επικίνδυνων αυτών μηνών (κατά προτίμηση από αρχές Νοεμβρίου) μια φορά τον χρόνο μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του κατοικίδιου μας.

Γρηγορία Περράκη
Κτηνίατρος
Τηλ.Ιατρείου:210-6616901
Κινητό:6939460520

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X