Επιλογές

“Μάχη” στο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή γραμματέα και εκνευρισμός Τσίπρα

“Μάχη” στο ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή γραμματέα και εκνευρισμός Τσίπρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένα έντονο Σαββατοκύριακο ήταν αυτό που μας πέρασε για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι διεργασίες για την ανάδειξη του νέου γραμματέα του κόμματος ήταν πολλές και με πλούσιο παρασκήνιο.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί ωστόσο σήμερα το απόγευμα στην συνεδρίαση της ΚΕ όπου αναμένεται να καταγραφούν και οι οποίες ενστάσεις υπάρχουν για την υποψηφιότητα Σκουρλέτη από ένα κομμάτι των προεδρικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το  στρατόπεδο των Προεδρικών συνεδρίαζε χθες για πέντε ολόκληρες ώρες –μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες- για να καταλήξουν σε αυτό που είχαν πει εξαρχής. Δηλαδή ότι « Υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το αν αυτή είναι μια πρόταση που είναι συνθετική και αποτυπώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς και την πλειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος».
Στελέχη της ομάδας των προεδρικών επεσήμαιναν  ωστόσο ότι επειδή κανένας δεν επιθυμεί πολιτικές ρωγμές δεν αναμένεται να καταγραφούν μεγάλες διαφοροποιήσεις στην σημερινή  ψηφοφορία.

 Η υπόθεση Σκουρλέτη έχει ωστόσο ένα μεγάλο παρασκήνιο το οποίο ξεκίνησε  στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας όταν διέρρευσε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκεπτόταν να προτείνει τον υπουργό Εσωτερικών για την θέση του γραμματέα.

Αρχικά ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός αλλά μετά από αρκετή  σκέψη αποδέχθηκε την πρόταση θέτοντας  παράλληλα και κάποιους όρους προκειμένου να μετακινηθεί από την κυβέρνηση στο κόμμα. Οι οροί αυτοί είχαν να κάνουν με την στελέχωση του κόμματος από  στελέχη που θα  είναι της εμπιστοσύνης του υπουργού Εσωτερικών.

Την προηγούμενη Παρασκευή στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και ενώ όλοι περίμεναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα  θέσει προς συζήτηση το όνομα του Πάνου Σκουρλέτη για την θέση του γραμματέα ο  πρωθυπουργός το απέφυγε αλλάζοντας την ατζέντα της συζήτησης.

Ο μοναδικός που μίλησε για το θέμα ήταν ο νυν γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος είπε ότι ένα κομμάτι των προεδρικών –  Πλατφόρμα 2010 που τον περασμένο Μάιο εντάχθηκε στην ενοποίηση όλων των προεδρικών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα λέγονται «κίνηση μελών» – διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Πάνου Σκουρλέτη και επέμεινε στο ότι θα έπρεπε να βρουν άλλο υποψήφιο από το προεδρικό στρατόπεδο.

Από εκείνη την στιγμή και μετά άρχισε να κυκλοφορεί το όνομα του Νίκου Παππά αλλά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου  τα οποία  διέρρευσαν από την ομάδα των προεδρικών . Ως υποψηφιότητα έκπληξη έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του Αλέξη Χαρίτση.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός εκνευρίστηκε ιδιαίτερα  από την αντίδραση των συνεργατών του και έτσι χθες το απόγευμα τηλεφώνησε  στον Πάνο Σκουρλέτη και του είπε ότι η απόφαση του είναι να προτείνει αυτόν για γραμματέα.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση αυτή σε δυο διαφορετικά μέρη συνεδρίασαν οι « 53» αλλά και οι προεδρικοί προκειμένου να καταλήξουν στο πως θα αντιμετώπιζαν την πρόταση Σκουρλέτη.

 Οι «53» κατέληξαν αμέσως ότι το πρόσωπο που χρειάζεται σήμερα το κόμμα για να αποκτήσει την δυναμική που χρειάζεται πριν από τις εκλογές είναι ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ . O   Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλωστε με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών   ταχθηκε εξ αρχής υπέρ της υποψηφιότητας Σκουρλέτη ενώ και  ο Νίκος Βούτσης αλλα  και ο Νίκος Φίλης,  έβλεπαν   πολύ θετικά αυτή την κίνηση.

 Αντίθετα οι προεδρικοί χρειάστηκαν πολλές ώρες συνεδρίασης καθώς αρκετοί αντιδρούσαν   στην υποψηφιότητα Σκουρλέτη αλλά από την άλλη δεν ήθελαν   να δημιουργήσουν πρόβλημα στον πρωθυπουργό.

 Ο πρωθυπουργός πάντως  με την απόφαση του αυτή θέλει να δώσει ένα μήνυμα ενότητας στην πορεία προς τις κάλπες. Μια σχεδόν καθολική αποδοχή από τα 151 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα αποτελέσει μια προσωπική νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού θα υποστηρίξει μέχρι τέλους μια επιλογή που δεν προέρχεται από τις τάξεις της πλειοψηφίας και στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με επιλογές του Μαξίμου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X