Επιλογές

Το πολύ αποκαλυπτικό μυστικό της τελευταίας δημοσκόπησης

Το πολύ αποκαλυπτικό μυστικό της τελευταίας δημοσκόπησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις δημοσκοπήσεις οφείλουμε να εξετάζουμε εκείνες τις πλευρές που κινούνται κάτω από την επιφάνεια του νερού, για να μπορέσουμε να ιχνηλατήσουμε τις υπόγειες διαδρομές οι οποίες τελικά ενδέχεται να είναι και οι πιο καθοριστικές.

Για παράδειγμα στη δημοσκόπηση της Pulse το πιο σημαντικό στοιχείο κατά την άποψή μου είναι η σύνθεση των αναποφάσιστων. Από αυτή οφείλουν να ξεκινήσουν τα κόμματα την τελική επίθεση πριν από τις εκλογές. Οπως λοιπόν προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse το 65% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι γυναίκες. Επίσης, το 68% είναι νέοι ως 44 ετών. Συνεπώς τα κόμματα αν θέλουν μία αποτελεσματική καμπάνια θα πρέπει να στοχεύσουν σε αυτά τα τμήματα των ψηφοφόρων.

Οσων αφορά τη δημοσκόπηση της MRB ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο αποσιωπάται είναι  η σχέση των ευρημάτων με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αν κάνουμε τις συγκρίσεις θα δούμε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη αυξάνουν τις δυνάμεις τους. Ολα τα άλλα κόμματα υποχωρούν.

Και κάτι τελευταίο. Με τα ποσοστά αυτά δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

Οπως προκύπτει στην πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, η ΝΔ έχει προβάδισμα 7,6 ποσοστιαίων μονάδων. Συγκεκριμένα τα ποσοστά των κομμάτων είναι (σε παρένθεση οι ευρωεκλογές):

ΝΔ 32,3% (33,12)

ΣΥΡΙΖΑ 24,7% (23,75)

ΚΙΝΑΛ 6,9% (7,72)

ΚΚΕ 4,3% (5,32)

Χρυσή Αυγή 3,2% (4,87)

Ελληνική Λύση 3,1% (4,18)

ΜέΡΑ 25 2,9% (2,99)

Ένωση Κεντρώων 2% (1,45)

Πλεύση Ελευθερίας 1,1% (1,69)

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Δημοσκόπηση έκπληξη για τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X