Διεθνή

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα αποφασίσει αν γίνει τζαμί η “Αγία Σοφία”

Yeni Safak: Ο Ερντογάν θα αποφασίσει αν γίνει τζαμί η “Αγία Σοφία”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Yeni Safak: Νέο προκλητικό δημοσίευμα, μετά το χθεσινό και την απόφαση του δικαστηρίου ώστε να γίνει η “Αγία Σοφία” τζαμί…

Στην τουρκική προεδρία αλλά και το Υπουργικό Συμβούλιο ανήκει η απόφαση για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο.

Δηλαδή ο Ερντογάν… καλείται να αποφασίσει για την τύχη μονής της χώρας (Kariye Camii) σε τέμενος, απόφαση που θα δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλες μονές στην Τουρκία, όπως η Αγία Σοφία.

Ειδικότερα, με σημερινή του απόφαση του δικαστήριο της Τουρκίας που εξέταζε σχετική προσφυγή παρέπεμψε την υπόθεση στην προεδρία και το Υπουργικό Συμβούλιο που καλείται να αποφανθεί για την προηγούμενη απόφαση του 1945 για το καθεστώς της Μονής της Χώρας.

Πλέον, ο πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του καλούνται είτε να εκδώσουν νέα υπουργική απόφαση που θα πρέπει να ακολουθεί δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι ένα τέμενος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τον βασικό του σκοπό, ζητώντας εκ νέου τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί (δημιουργώντας προηγούμενο και για άλλα μουσεία που έχουν το ίδιος καθεστώς επομένως και την Αγία Σοφία).

Είτε να επικυρώσει και να ζητήσει εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ της Τουρκίας για μετατροπή της Μονής της Χώρας (και των άλλων μουσείων που έχουν το ίδιο καθεστώς) σε τζαμί.

Το 1945 απόφαση του ΣτΕ της γείτονος είχε κρίνει ότι ήταν αντίθετη με το δίκαιο η απόφαση της κυβέρνησης Ινονού το 1945 με μετέτρεπε τη Μονή της Χώρας σε μουσείο από τζαμί.

Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο με απόφαση υπουργικού συμβουλίου το 1934 και μέχρι σήμερα Συνταγματικό Δικαστήριο έχει απορρίψει σχετικό αίτημα για την μετατροπή της σε τζαμί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X