Διεθνή

Παραλήρημα και προκλήσεις Ερντογάν για την Αγια Σοφιά: «Είναι σύμβολο του τουρκικού αιώνα»

Παραλήρημα και προκλήσεις Ερντογάν για την Αγια Σοφιά: «Είναι σύμβολο του τουρκικού αιώνα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μία παραληρηματική έξαρση ο Τούρκος Πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος  με αφορμή την απονομή βραβείων τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, χθες το βράδυ .

Τα εν λόγω βραβεία έχουν καθιερωθεί στη μνήμη του στρατευμένου ισλαμιστή Τούρκου ποιητή Νετζίπ Φαζίλ Κισάκιουρεκ, ο οποίος ήταν δεινός μαχητής υπέρ της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τέμενος και είχε συγκρουστεί πολιτικά με το κεμαλικό κατεστημένο.

 

«37 χρόνια μετά το θάνατό του (σ.σ. του ποιητή), είχαμε την τιμή να ανοίξουμε την Αγία Σοφία, που ήταν το μεγαλύτερο όνειρό του. Δόξα στον Αλλάχ. Έπειτα από 80 χρόνια λαχτάραςσπάσαμε τις αλυσίδες μαζί και αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία στην αρχική της μορφή (sic), σύμφωνα με την επιθυμία του Πορθητή» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος από το βήμα της εκδήλωσης.

«Δοξάζω για άλλη μια φορά τον Κύριό μου που μας χάρισε αυτή την τιμή, αυτή την αξιοπρέπεια να χαρούμε το τέλος της αιχμαλωσίας της Αγίας Σοφίας» είπε και πρόσθεσε: «Το να μας μνημονεύουν ως τον Πρόεδρο που άνοιξε ξανά την Αγία Σοφία είναι η μεγαλύτερη τιμή στον κόσμο της καρδιάς μας».

 

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι αυτοί που θα προστατέψουν την Αγία Σοφία είναι οι νέοι, που θα δώσουν το παρών στο κάλεσμα ο καθένας ξεχωριστά. «Όσο αυτό συμβαίνει, Θεού θέλοντος, ο ήχος του Κορανίου από τους τρούλους της Αγίας Σοφίας και το κάλεσμα για προσευχή από τους μιναρέδες της δεν θα παύσουν ποτέ. Το Μέγα Τέμενος της Αγίας Σοφίας θα συνεχίσει να απευθύνεται στις καρδιές των πιστών για πάντα ως σύμβολο του τουρκικού αιώνα» συμπλήρωσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X