Επιστήμη

Αγνωστο προϊστορικό κόσμο στη Γη ανακάλυψαν επιστήμονες – Θα δουν πως ήταν ο πλανήτης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια

Αγνωστο προϊστορικό κόσμο στη Γη ανακάλυψαν επιστήμονες – Θα δουν πως ήταν ο πλανήτης πριν από δισεκατομμύρια χρόνια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στην βαθιά απομακρυσμένη έρημο της Αργεντινής, σε πάνω από 3,657 μέτρα ύψος, σε ένα μέρος που δεν υπάρχουν δρόμοι οι επιστήμονες βρήκαν έναν νέο, εξωτικό κόσμο, που δεν ήταν γνωστός.

Ανάμεσα στις πεδιάδες λευκού αλατιού στην κορυφή του οροπεδίου Puna de Atacama, υπάρχει ένα σύστημα από πρασινωπές λιμνοθάλασσες που φιλοξενούν τεράστιες βακτηριακές κοινότητες, που ονομάζονται στρωματόλιθοι, που δημιουργούν πολυεπίπεδα αναχώματα όσο επεκτείνονται.

 

Το μοναδικό αυτό οικοσύστημα θα μπορούσε να μας βοηθήσουν να δούμε πώς ήταν η Γη πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν εμφανίστηκαν οι πρωτόγονοι οργανισμοί στον πλανήτη μας.

λιμονοθάλασσες Αργεντινή
Πηγή: YouTube Brian Hynek / CU Boulder

«Αυτή η λιμνοθάλασσα θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα, σύγχρονα παραδείγματα των πιο πρώιμων σημείων ζωής στη Γη», δήλωσε ο γεωλόγος Brian Hynek, ένας από τους επιστήμονες που βρήκαν αυτό το ασύλληπτο οικοσύστημα. «Δεν μοιάζει με τίποτα από αυτά που έχουμε δει ή πραγματικά με τίποτα από αυτά που έχει δει οποιοσδήποτε επιστήμονας», τόνισε ο γεωλόγος.

 

«Είναι απλά εκπληκτικό που μπορούμε ακόμη να βρούμε τέτοια πράγματα στον πλανήτη μας που δεν έχουν καταγραφεί», εξήγησε ο Brian Hynek. Στο παρακάτω βίντεο με drone μπορείτε να δείτε αυτές τις μυστηριώδεις λιμνοθάλασσες και τη ζωή που «ανθίζει» μέσα τους.

Τι μπορούν να «αποκαλύψουν» οι λιμνοθάλασσες στους επιστήμονες

Μερικά από τα παλαιότερα στοιχεία της επίγειας ζωής είναι διατηρημένοι στρωματόλιθοι, όπως οι απολιθωμένες δομές 3,45 δισεκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν στο Marble Bar, στη Δυτική Αυστραλία. Εκείνη την εποχή τα μικρόβια φωτοσύνθεσης που ονομάζονταν κυανοβακτήρια δημιούργησαν αυτά τα πολυστρωματικά αναχώματα. Σημαντικές ποσότητες οξυγόνου από κυανοβακτήρια εμφανίστηκαν στην Γη πολύ αργότερα, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

 

Αυτό το μυστηριώδες τοπίο στην Αργεντινή θα μπορούσε επίσης να δώσει στοιχεία για το πώς ήταν κάποτε ο πλανήτης Άρης, όταν είχε νερό με λίμνες και ποτάμια. «Αν η ζωή εξελισσόταν ποτέ στον Άρη στο επίπεδο των απολιθωμάτων, θα ήταν έτσι. Η κατανόηση αυτών των σύγχρονων κοινοτήτων στη Γη θα μπορούσε να μας ενημερώσει για το τι πρέπει να ψάξουμε καθώς αναζητούμε παρόμοια χαρακτηριστικά στους βράχους του Άρη», είπε ο Hynek.

λιμονοθάλασσες Αργεντινή
Πηγή: YouTube Brian Hynek / CU Boulder

Οι παράξενες αυτές λιμνοθάλασσες παρέμεναν ανεξερεύνητες μέχρι πρόσφατα. Οι ερευνητές την περίοδο που διέμεναν σε ένα μικρό χωριό της ερήμου με πληθυσμό 35 ατόμων, εντόπισαν σε δορυφορικές εικόνες στοιχεία που υποδείκνυαν την ύπαρξη λιμνοθάλασσας. Οδήγησαν με το αυτοκίνητο μέχρι εκεί που τελείωναν οι δρόμοι και μετά πεζή έφτασαν στις λίμνες. «Σε ορισμένα σημεία, βυθιζόμασταν μέχρι τα γόνατά μας σε αλμυρή λάσπη», ανέφερε ο Hynek.

Πηγή: FOXreport.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X