Επιστήμη

Ευθύμης Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 7,4 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη-Τι θα συμβεί στην Ελλάδα

Ευθύμης Λέκκας: Περιμένουμε σεισμό 7,4 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη-Τι θα συμβεί στην Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία προκάλεσε μεγάλο σοκ σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού πλακώθηκαν από τα τεράστια κτίρια και πολλοί παρέμειναν κάτω από τα χαλάσματα περιμένοντας βοήθεια για πολλές ημέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Το Σάββατο 18/2, μάλιστα, άλλος ένας σεισμός σημειώθηκε. Για τα γεγονότα αυτά,λοιπόν, μίλησε στην κάμερα του OPEN o Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος αναφέρθηκε σε έναν σεισμό που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2024 και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις αυτού.

Η πρόβλεψη του Ευθύμη Λέκκα για μεγάλο σεισμό 7,4 ρίχτερ ως το 2024

«Οι σεισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, βρισκόμαστε σε δύο τελείως διαφορετικές τεκτονικές δομές και δεν υπάρχει καμία συσχέτιση», ανέφερε αρχικά ξεκαθαρίζοντας την σύγχυση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και συμπλήρωσε: «Μετά τον σεισμό στην Τουρκία υπάρχει μια ευαισθητοποίηση ρηγμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Έπειτα, ανέφερε: «Στην Κωνσταντινούπολη το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ένα ρήγμα χιλίων χιλιομέτρων. Το 1999 μετά τον σεισμό στην Τουρκία είχαμε τον σεισμό των Αθηνών. Εκεί φάνηκε πως υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του σεισμού της Κωνσταντινούπολης και του σεισμού της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση όταν γίνει ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, που αναμένεται να γίνει με βάση τις απόψεις όλων των επιστημονικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Έχει καθυστερήσει ο σεισμός. Στην Κωνσταντινούπολη περιμέναμε εμείς έναν δυνατό σεισμό και όχι στα Άδανα, την Αντιόχεια.

Όταν γίνει αυτός ο ισχυρός σεισμός που αναμένεται να έχει μέγεθος έως 7,4 Ρίχτερ τότε θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά του σεισμού και του ρήγματος έτσι ώστε να δούμε εάν ενοχλήσει τον ελληνικό χώρο. Δεν είναι σίγουρο εάν τώρα επηρεάσει την Ελλάδα. Τότε η τουρκική πλάκα προωθήθηκε προς το Αιγαίο, την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν είναι απαραίτητο όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να επαναληφθεί η όλη διαδικασία με την πλάκα».

Και επισήμανε: «Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τη σεισμικότητα στο βόρειο τμήμα του τουρκικού χώρου και να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά όταν και αν γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός να έχουμε τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις».

Σε ερώτηση για το εάν τα 7,4 Ρίχτερ που υποστηρίζει πως θα χτυπήσουν στην Κωνσταντινούπολη, θα επιφέρουν τέτοια καταστροφή όπως αυτή που είδαμε στο Χατάι και τις γύρω περιοχές απάντησε: «Μετά τον σεισμό του 1999 οι Τούρκοι συνάδελφοι έχουν κάνει σενάρια για μεγάλους σεισμούς και έχουν κάνει αποτίμηση. Τα σενάρια αυτά είναι δυσοίωνα, κυρίως λόγω της πυκνότητας των κτιρίων».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X