Επιστήμη

Οι επιστήμονες βρήκαν την ακριβή ημερομηνία που ένας αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει τη Γη, με τη δύναμη 22 ατομικών βομβών

Οι επιστήμονες βρήκαν την ακριβή ημερομηνία που ένας αστεροειδής μπορεί να χτυπήσει τη Γη, με τη δύναμη 22 ατομικών βομβών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται Bennu, περνά από τη Γη κάθε έξι χρόνια, αλλά έχει προβλεφθεί  ότι μια μέρα του Σεπτεμβρίου, σε πολλά χρόνια από τώρα, θα έρθει σε επαφή με τον πλανήτη μας.

Η NASA εργάζεται εντατικά για να εμποδίσει την πορεία σύγκρουσης του αστεροειδούς και να εκτρέψει τον Bennu. Η αποστολή της βρίσκεται πλέον στο «τελικό της σκέλος».

Ο Ρίτσαρντ Μπερντ, διευθυντής έργου για το OSIRIS-REx στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ, εξήγησε όλες τις εργασίες που έγιναν για την εκτροπή του αστεροειδούς.

«Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο σκέλος αυτού του επταετούς ταξιδιού και μοιάζει πολύ με τα τελευταία μίλια ενός μαραθωνίου, με μια συρροή συναισθημάτων όπως η περηφάνια και η χαρά που συνυπάρχουν με μια αποφασιστική εστίαση για την ολοκλήρωση του αγώνα», δήλωσε.

Ο Bennu έχει πλάτος περίπου 500 μέτρων, γεγονός που τον καθιστά μισό σε μέγεθρος σε σχέση με τον αστεροειδή που πιστεύεται ότι σκότωσε δεινόσαυρους. Εάν ο Bennu συντριβεί στη Γη, θα προκαλέσει καταστροφή σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από το σημείο της συντριβής, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει παγκόσμια εξαφάνιση.

Θα χαρείτε ακόμη περισσότερο να μάθετε ότι η πιθανότητα ο Bennu να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας και να προκαλέσει καταστροφή για τις μελλοντικές μας γενιές είναι πραγματικά πολύ μικρή.

Η NASA λέει ότι ενώ υπάρχει κίνδυνος, υπάρχει μια «εξαιρετικά μικρή πιθανότητα» ο Bennu να χτυπήσει τη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2182.

Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που κοινοποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα OSIRIS-REx τον περασμένο μήνα, υπάρχει πιθανότητα 1:2700 (0,037%) αυτός ο αστεροειδής να χτυπήσει τη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2182.

«Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν οι πιθανότητες να συμβεί αυτό στην πραγματικότητα, νέα δεδομένα από το διαστημόπλοιο OSIRIS-REx της NASA επέτρεψαν στους επιστήμονες να μοντελοποιήσουν καλύτερα το πώς θα εξελιχθεί η τροχιά του Bennu με την πάροδο του χρόνου και να υπολογίσουν καλύτερα την πιθανότητα πρόσκρουσης», εξηγεί η NASA.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2135, ο Bennu θα κάνει μια κοντινή πτήση δίπλα στη Γη. Η τοποθεσία του Bennu το 2182 θα ποικίλλει ανάλογα με το πώς θα ταξιδεύει το 2135, σύμφωνα με τη NASA. Υπάρχει μία στις 1.750 πιθανότητες ο Bennu να χτυπήσει τη γη μέχρι το 2300.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X