Αναλύσεις

Ο θάνατος του Αστού 

Ο θάνατος του Αστού 
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Του Μενέλαου Γκίβαλου* 
Πολλά νομοσχέδια και πολλούς νόμους έχουν δει τα μάτια μας να προωθούνται και να ψηφίζονται από το σημερινό κυβερνητικό καθεστώς ως προέκταση μάλιστα των νεοφιλελεύθερων – μνημονιακών πολιτικών της περιόδου 2010-2014…,όπως την κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις επί παντός επιστητού, τη νομιμοποίηση της ασύδοτης κερδοσκοπικής δράσης, την αποδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών… Απ’ όλα έχει ο νεοφιλελεύθερος – ακροδεξιός μπαχτσές…

Όμως υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερα κρίσιμες επιλογές που έχουν ευρύτερες επιπτώσεις όχι μόνον οικονομικές αλλά κυρίως κοινωνικές και ιδεολογικές. Μια τέτοιου είδους επιλογή είναι το νομοσχέδιο για τον νέο «πτωχευτικό κώδικα».

Θα επικεντρώσουμε την προσέγγισή μας σε δύο βασικά στοιχεία που συγκροτούν το αστικό- φιλελεύθερο πρότυπο: Στην έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας και στην κοινωνική βάση της αποκαλούμενης (με όλες τις αντιφάσεις της) μεσαίας τάξης.

Η ατομική ιδιοκτησία αποτέλεσε θεμελιώδη όρο των αστικών – φιλελεύθερων επαναστάσεων και του βιομηχανικού καπιταλισμού. Η ατομική ιδιοκτησία δεν αφορούσε απλώς ένα οικονομικό δικαίωμα αλλά συνδεόταν με την πολιτική υπόσταση του ατόμου (Ζ.Ζ. Ρουσώ: ελεύθερος, ίσος, ιδιοκτήτης: αυτές οι αρχές συγκροτούν την έννοια του πολίτη).

Στις μέρες μας η βασική αρχή της ατομικής ιδιοκτησίας αποδυναμώνεται πλήρως ή και καταργείται. Όποιος δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις του χάνει και το σπίτι του και την (κινητή και ακίνητη) περιουσία του. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού «μετατρέπεται σε επιχειρηματία και υπάγεται στις εξουσίες των Τραπεζών και των funds.Με τον τρόπο αυτό, ο ατομικός ιδιοκτήτης, έχοντας απολέσει τόσο τα οικονομικά όσο και τα νομικο-πολιτικά του δικαιώματα μετατρέπεται σε απλό περιουσιακό στοιχείο των funds, σε αντικείμενο, σε ένα πράγμα (λατινικά res), χάνοντας τα δικαιώματα, την αξιοπρέπειά του, την υπόστασή του.

Ο νεοφιλελευθερισμός συγκρούεται με το κλασσικό φιλελεύθερο πρότυπο

Ποιοι θίγονται από τον νέο «Πτωχευτικό Κώδικα»; Πέραν των «συνήθων υπόπτων» θα σαρωθεί ένα σοβαρό τμήμα της μικρομεσαίας δραστηριότητας και των ελεύθερων επαγγελματιών, αποδιαρθρώνοντας τμήματα της (ήδη πληγείσας) μεσαίας τάξης και δημιουργώντας νέες ανισότητες στο εσωτερικό της.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο  νεοφιλελεύθερος  χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός και οι πολιτικοί διαχειριστές-υπηρέτες του προσπαθούν να διαμορφώσουν έναν «νέο κόσμο» στον οποίο η δημοκρατία, τα δικαιώματα, και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχουν θέση.

Το νεοφιλελεύθερο αυταρχικό καθεστώς δεν αντιπαρατίθεται, δεν συγκρούεται μόνο με τα σοσιαλιστικά-κοινωνικά πρότυπα. Ταυτόχρονα απορρίπτει και διαλύει το κλασικό αστικό- φιλελεύθερο πρότυπο που αποδεχόταν ρυθμιστικούς κανόνες και σε μεγάλο βαθμό βασικά δικαιώματα. Γι’ αυτό και περιφρονεί και καταργεί στην πράξη βασικές – πρωταρχικές του αρχές.

Ποτέ στη χώρα μας δεν υπήρξε ένα τόσο σκληρό ταξικό καθεστώς, ποτέ δεν αναδύθηκε μια τόσο διαυγής και βαθιά αντίθεση μεταξύ μιας μειοψηφίας συμφερόντων και μιας ευρύτατης κοινωνικής – ταξικής προοδευτικής και δημοκρατικής πλειοψηφίας η οποία οφείλει να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο.

Ο «θάνατος του αστού» (Γκ.Λούκατς, αναφορά στον Τόμας Μαν) και η υποδούλωση της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελούν ήδη απτά δείγματα των στρατηγικών του καθεστώτος. «Καιρός να κλάψεις και να πονέσεις, καιρός να δεις»…

Και να αντισταθείς ανυποχώρητα… ατομικά και συλλογικά.

  • Ο Μενέλαος Γκίβαλος είναι Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Ε.Κ.Π.Α. Μέλος του Π.Σ. της Κ.Ε.Α. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X