Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Διδάγματα από την υποψηφιότητα Λοβέρδου και το σκάνδαλο Novartis

Διδάγματα από την υποψηφιότητα Λοβέρδου και το σκάνδαλο Novartis
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” πριν από το λοκντάουν του Κυριάκου Μητσοτάκη βαυκαλιζόμαστε στα καφενεία, πως είμαστε δημοκράτες, συνειδητοί πολίτες και πως δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας όταν πρόκειται για ζητήματα τιμής, ηθικής και δημοκρατίας.

Είναι στα αλήθεια έτσι; Μάλλον για μύθο πρόκειται δυστυχώς. Και δεν οφείλεται στη μυθοπλαστική ικανότητα αυτού του λαού. Είναι η συνείδησή μας και το δημοκρατικό μας φρόνημα που αποδεικνύονται εκ των πραγμάτων πολύ ελαστικά. Σκέτο λάστιχο που μάλιστα τεντώνει πάρα πολύ από τη συνεχή χρήση. Δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε σε βαθυστόχαστες αναλύσεις. Αρκεί να δούμε την περίπτωση του σκανδάλου Novartis και τις δράσεις πολιτικών και κομμάτων.

Στον Ανδρέα Λοβέρδο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Οι υποθέσεις είναι ανοιχτές για άλλους δύο πολιτικούς. Ο ένας, ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός, ο δεύτερος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ακούγεται ως υποψήφιος να υπουργοποιηθεί στον ανασχηματισμό (αν και μετά την εξέλιξη της υπόθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, μάλλον κάηκε το χαρτί αυτό).

Αναρωτιέμαι και σας καλώ να αναρωτηθείτε. Σε ποια χώρα της Ευρώπης, στην οποία υποτίθεται ότι ανήκουμε, υπήρχε περίπτωση πολιτικοί να είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη για ζητήματα διαφθοράς και θα ήταν μέλη κυβέρνησης ή υποψήφιοι να διεκδικήσουν την αρχηγία ενός κόμματος; Η απάντηση είναι σε καμία. Δεν θα τολμούσε κανένας να διεκδικήσει τέτοια αξιώματα. Γιατί; Διότι οι πολίτες θα τιμωρούσαν και τους πολιτικούς και το κόμμα που τους δίνει τα αξιώματα.

Βλέπετε οι…κουτόφραγκοι για λόγους πολύ λιγότερο σημαντικούς, όπως για παράδειγμα η αντιγραφή σε διδακτορικό,  έχουν εξαφανίσει πολιτικούς και μάλιστα ισχυρούς ή τιμώρησαν με φυλάκιση Πρόεδρο Δημοκρατίας που απαίτησε από δικαστή να πάρει και πήρε πληροφορίες από φακέλους που απαγορευόταν να έχει πρόσβαση.  Εμείς εδώ μπορεί και να  επιβραβεύαμε τους πολυμήχανους μπαγάσηδες. Γιατί στη χώρα που άνθισε η δημοκρατία οι θεσμοί έχουν μαραθεί…

Και είναι αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Οχι μόνο ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα, αλλά ενίοτε τα επιβραβεύουμε αποδεικνύοντας πόσο ελαστική είναι η δημοκρατική μας συνείδηση και πόσο υπερτερεί ο κομματικός φανατισμός  του δημοκρατικού φρονήματος.

Αν οι Ελληνες πολιτικοί και τα κόμματα ήξεραν ότι οι πολίτες θα τιμωρούσαμε και μάλιστα σκληρά τα κόμματα και τους πολιτικούς που δεν είναι κρυστάλλινοι και διαυγείς, τα πρώτα δεν θα ανέχονταν στους κόλπους τους πολιτικούς με σκιές. Δεν θα τολμούσαν να πράξουν όσα έπραξαν επιτιθέμενοι στην Ελένη Τουλουπάκη για παράδειγμα, ασκώντας πιέσεις, μπούλινγκ,  εκβιασμούς και απειλές γιατί θα το πλήρωναν πολύ ακριβά, τόσο οι ίδιοι όσο και τα κόμματα, που δεν θα τους έβαζαν στο περιθώριο μέχρι να δικαιωθούν και να απαλλαγούν από τις όποιες υποψίες τους βαραίνουν.

Γι΄ αυτό βλέποντας τον Ανδρέα Λοβέρδο να διεκδικεί την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, τον Αδωνι Γεωργιάδη να είναι μέλος της κυβέρνησης και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στον προθάλαμο της επόμενης κυβέρνησης, ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε λάθος και όπως έχει δείξει η ιστορία και αποδείξει η Δικαιοσύνη ανθεί η διαφθορά και η μίζα.

Υστερόγραφο: Μόλις τελείωσα το κείμενο πληροφορήθηκα την ανακοίνωσε του Υπερταμείου και συμπληρώνω. Ούτε  η διοίκηση του Υπερταμείου θα μπορούσε να διανοηθεί να βγάλει ανακοίνωση όπως αυτή που ακολουθεί: «οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι μέρος της δημόσιας περιουσίας. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και δεν νοείται να χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε, εν μέρει ή στο σύνολό τους, για σκοπούς που ακυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Το δικαίωμα των χιλιάδων μαθητών και μαθητριών που δίνουν αυτές τις ημέρες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια στην απρόσκοπτη μετακίνησή τους, προς και από τα εξεταστικά κέντρα, είναι απόλυτο». Να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και εμμέσως να πάρουν θέση υπέρ τους εκτρώματος του Κωστή Χατζηδάκη. Ντροπή τους και προπαντός ντροπή μας…

Σημαντική σημείωση: Επειδή το Φέισμπουκ δεν μοιράζει σε όλους τα άρθρα του Θανάση Λυρτσογιάννη, αν θέλετε να διαβάζετε τα άρθρα του, κάντε κλικ εδώ και εγγραφείτε στο Newsletter του eretikos.gr.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X