Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Κρασ-τεστ δημοσκοπήσεων και τα ευρήματα που θα μας τρελάνουν…

Κρασ-τεστ δημοσκοπήσεων και τα ευρήματα που θα μας τρελάνουν…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

“Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας”  αν πούμε πως τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν στις μέρες μας τους Ελληνες πολίτες είναι η ακρίβεια και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Οπότε και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι αναμενόμενα.

Ομως, δεν είναι καθόλου αναμενόμενη η εκτίμηση ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια στη χώρα μας παρότι είναι συνδεδεμένη και με τον πόλεμο. Εξάλλου, βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει επικοινωνιακά το αφήγημα πως για την ακρίβεια δεν ευθύνεται αυτή, αλλά η διεθνής συγκυρία και ο πόλεμος..

Βλέπετε η ακρίβεια θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των εκλογών, είτε αυτές γίνουν τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος της τετραετίας.  Γιατί; Διότι η ακρίβεια δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως επισημαίνουν όλοι σχεδόν πλέον, δεν θα είναι παροδική όπως υποστήριζε πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση και η από τον Απρίλιο, όπως έλεγαν υπουργοί, θα αρχίσει η μείωση του πληθωρισμού. Συνεπώς η προσπάθεια της κυβέρνησης θα κατατείνει να μας πείσει πως την ευθύνη δεν έχει αυτή, αλλά η διεθνής συγκυρία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η αντιπολίτευση θα προτάσσει το αντίθετο αφήγημα.

Και το ερώτημα είναι ποιος έχει δίκιο. Αν κάνουμε κρας τεστ σε δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις θα διαπιστώσουμε χαώδεις διαφορές. Στην πρώτη που δημοσιεύτηκε, της Prorata, το 85% των πολιτών απάντησε πως ευθύνεται η κυβέρνηση. Το ερώτημα ήταν «Για την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος σε τι βαθμό ευθύνεται η κυβέρνηση;» Ερώτημα καθαρό και χωρίς κόλπα, που κάνουν οι δημοσκόποι στη σύνταξη του ερωτήματος για να εκμαιεύσουν απαντήσεις. Οι απαντήσεις ήταν πολύ 62%, αρκετά 23%, λίγο 8%, καθόλου 5% και δεν ξέρω δεν απαντώ 2%.

Οπότε το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως μόνο το 5% θεωρεί τελείως ανεύθυνη την κυβέρνηση και το 93% την θεωρεί υπεύθυνη πολύ, αρκετά και λίγο (στο σημείο αυτό να επισημάνουμε πως η δημοσκοπική πρακτική είναι η απάντηση λίγο να συνυπολογίζεται με το καθόλου. Αλλά και έτσι βλέπουμε πως το 85% αποδίδει τις ευθύνες για την ακρίβεια στην κυβέρνηση και ακυρώνει εντελώς το αφήγημα της κυβέρνησης που επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στη διεθνή συγκυρία και τον πόλεμο.

Δεν είναι, όμως, έτσι στη δημοσκόπηση της Marc. Οπως θα διαπιστώσουμε οι διαφορές είναι χαώδεις. Ομως διαφορετικό είναι και το ερώτημα. Εδώ δεν αναζητείται το μέγεθος της κυβερνητικής ευθύνης, αλλά αν το αίτιο είναι η πολιτική της κυβέρνησης ή ο πόλεμος και η διεθνής ενεργειακή κρίση ή και τα δύο. Τα ευρήματα δείχνουν πως το 26% των ερωτώμενων αποφαίνεται  ότι η ακρίβεια οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική, το 45,6% ότι οφείλεται στον πόλεμο και τη διεθνή ενεργειακή κρίση και 27% και στα δύο. Αν αναρωτηθείτε σε ποιο ποσοστό είναι υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση η προφανής απάντηση είναι 26%. Αν, όμως σκεφτείτε ότι το 27% που αποδίδει την ευθύνη και στα δύο, θα διαπιστώσετε πως είναι το 53% των πολιτών που αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνησης (μεγαλύτερες ή μικρότερες).

Στο ερώτημα για την ακρίβεια διαπιστώνεται πρώτον η χαώδης διαφορά ανάμεσα στις δύο δημοσκοπήσεις για την κυβερνητική ευθύνη για την ακρίβεια και δεύτερον αυτό που πάντα τονίζει ο eretikos.gr πως η διατύπωση των ερωτημάτων καθορίζει σε κάποιο βαθμό και τις απαντήσεις. Γιατί αν το ερώτημα της Marc ήταν πόσο ευθύνεται η κυβέρνηση για την ακρίβεια η απάντηση είναι σίγουρο πως θα ήταν συντριπτικά διαφορετική.

Το δεύτερο κρασ-τεστ αφορά στις θετικές γνώμες για τον Αλέξη Τσίπρα που βρήκαν η Marc και η Abacus. Η Marc βρήκε πως φτάνει στο 29,2% το ποσοστό των ερωτώμενων που έχει θετική γνώμη για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ η Abacus είχε βρει πως αυτό το ποσοστό είναι 11%. Τρελή διαφορά η οποία φτάνει στα όρια της σχιζοφρένειας αν αναφερθεί πως η Marc βρήκε ποσοστό 61,3% των ΣΥΡΙΖΑίων να έχει θετική γνώμη για τον Αλέξη τσίπρα, ενώ η Abacus μόλις 34%.

Το πολύ αποκαλυπτικό είναι επίσης το εύρημα των αρνητικών της Marc. Το 36,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρνητική γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα τη στιγμή που οι αρνητικές γνώμες των Νεοδημοκρατών για τον Μητσοτάκη είναι 19,2% και των οπαδών του ΚΙΝΑΛ για τον Ανδρουλάκη 20,3%.  Στο σημείο αυτό να σας υπενθυμίσω το άρθρο του Μενέλαου Γκίβαλου Από το αντιΣΥΡΙΖΑ στο αντιΤσίπρα μέτωπο που δημοσίευσε ο eretikos.gr και αποκαλύπτει πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι ο στόχος του βρώμικου “πολέμου”  που θα ξεσπάσει ενόψει εκλογών.

Αλλά και στις θετικές γνώμες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην Abacus και τη Marc. Η πρώτη δίνει ποσοστό 33%, ενώ ο Θωμάς Γεράκης πιο γενναιόδωρος βρήκε αυτό το ποσοστό στο 45,5% (ερώτημα: Θωμά συμπεριέλαβες κι΄ αυτούς που τον βρίζουν χυδαία ή μήπως τους αφαίρεσες λόγω ακατάλληλης έκφρασης;).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X