Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ομολογία Μητσοτάκη: Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται

Ομολογία Μητσοτάκη: Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

O εξαφανισμένος επί 10 μέρες Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή από τους νεοναζί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, εμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη 16 Αυγούστου και πομποδώς ανακοίνωσε μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Το σκηνικό είχε στηθεί με επιμέλεια ώστε η επικοινωνία να είναι αποτελεσματική και αποδοτική. Το ντεκόρ που επινόησαν οι επικοινωνιολόγοι το πρωθυπουργού περιελάμβανε τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ.
Πίστευαν ότι η 10ήμερη απουσία και το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να ξεπεραστεί με πράξεις που θα έδειχναν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυναμικά το φαινόμενο.


Θα μπορούσαν να κερδίσουν το παιχνίδι. Ωστόσο υπερτίμησαν το σκέλος της επικοινωνίας και πίστεψαν ότι όποια μέτρα κι αν ανακοίνωναν θα είχαν θετικό αντίκτυπο. Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επικοινωνιολόγους και ευτυχώς για τη αλήθεια το κυβερνητικό αφήγημα δεν ήταν καθόλου πειστικό. Κι αυτό γιατί αποκαλύφθηκε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν ήταν καθόλου νέα. Ηταν μέτρα που είχε ψηφίσει στη Βουλή η ίδια κυβερνητική πλειοψηφία και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 11 Μαρτίου 2022.


Αυτό είναι το πρώτο πλήγμα που δέχθηκαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Τα μέτρα ήταν μία αντιγραφή από το νόμο του 2022. Και όπως γίνεται αντιληπτό η αποκάλυψη είχε σαν αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις να αντιμετωπιστούν από την αντιπολίτευση και μία μερίδα των ΜΜΕ ως κοροϊδία.
Το δεύτερο και ενδεχομένως πιο καίριο πλήγμα είναι η αποκάλυψη της ανομίας. Δηλαδή η κυβέρνηση και το Μαξίμου δεν εφαρμόζουν ένα νόμο που είναι δικό τους δημιούργημα. Συνεπώς η ευθύνη τους για τα έκτροπα των νεοναζί χούλιγκαν μεγεθύνεται υπό το πρίσμα της αποδοχής της ανομίας από την κυβέρνηση.
Το φαινόμενο της μη εφαρμογής του νόμου δεν είναι μοναδικό. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τις ξαπλώστρες. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ανομία των beach bar και άλλων εταιρειών εστίασης στις παραλίες, χωρίς να πάρει κανένα μέτρο που επιτάσει ο νόμος. Και όταν το «κίνημα της πετσέτας» αποκάλυψε τις παρανομίες, έσπευσε η κυβέρνηση με δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το νόμο. Μόνο που μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν εφάρμοζε το νόμο, αποδεχόμενη την ανομία.
Και όπως γίνεται αντιληπτό η αποδοχή της ανομίας και στις δύο περιπτώσεις προκαλεί πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, το μέγεθος του οποίου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.

Σύγκριση μέτρων Μητσοτάκη και νόμου


Στο τεύχος της 11ης Μαρτίου 2022 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, δημοσιεύθηκε η απόφαση για τον νόμο 4908της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που περιείχε τα «μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις».

Αν διαβάσει κανείς τον νόμο που εξαγγέλθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν, θα διαπιστώσει πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι τα ίδια με αυτά που πομπωδώς ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για την οπαδική βία και κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν!
Είχαν εξαγγελθεί τον Φεβρουάριο του 2021 (από τους τότε αρμόδιους Υπουργούς τακη Θεοδωρικάκο, Κώστα Τσιάρα, Λευτέρη Αυγενάκη και Γιάννη Οικονόμου) και νομοθετήθηκαν ένα μήνα αργότερα, τον Μάρτιο του 2022.
Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε για μία ακόμη φορά τόσο όσο εντός, όσο και εκτός συνόρων ότι δεν τηρείται και δεν εφαρμόζεται νόμος από την ίδια την Πολιτεία, η οποία μόλις τα βρει σκούρα και στριμωχτεί, ξαφνικά θυμάται ότι τελικά υπάρχει νομοθεσία και ότι αυτή πρέπει να τηρηθεί.

Και αυτό παρουσιάζεται μάλιστα και ως «πρόταση» και ως «κάλεσμα» αντιμετώπισης φαινομένων, τα οποία πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της κυβερνητικής ανυπαρξίας και με κυβερνητική ευθύνη.

Τι εξήγγειλε την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:


«Σε εθνικό επίπεδο, όπως ορίζει ο νόμος, οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ. Συμφωνήσαμε, και το θεωρώ πολύ σημαντικό αυτό, με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, ότι η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες εκείνες που στο παρελθόν μάς έχουν δημιουργήσει πρόβλημα.
Αυτό σημαίνει ότι η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε η ίδια κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.
Και θέλω να τονίσω ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφώνησαν και οι τέσσερεις ΠΑΕ, διότι αντιλαμβάνονται και αυτές ότι πολλές φορές μπορεί ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας να ξεφεύγει από τις δικές τους δυνατότητες.


Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας:
Το κλείσιμο, ενδεχομένως, των θυρών οργανωμένων οπαδών, προφανώς στο πλαίσιο το οποίο υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων και τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά θέλω εδώ να είμαι σαφής και απλός και καθαρός: ελπίζω πράγματι να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις, το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο το οποίο έχει στη διάθεσή του, το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».


Τι είχε εξαγγελθεί συνοπτικά στις 21 Φε-βρουαρίου 2022 από τους τότε αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη:
«Aναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών. Μεταξύ αυτών, ότι κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει από μία αναγνωρισμένη λέσχη, η έδρα της οποίας θα πρέπει να είναι η έδρα της ΠΑΕ, της ΚΑΕ ή του ερασιτεχνικού σωματείου, ώστε οι ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση στο μητρώο μελών της λέσχης και τη δράση τους. Το μητρώο μελών θα είναι ψηφιακό και θα επικαιροποιείται κάθε καλοκαίρι, ενώ άδεια της λέσχης θα ανακαλείται αν ασκηθεί σε τουλάχιστον δύο μέλη της δίωξη για αδικήματα που σχετίζονται με οπαδική βία».


«Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο».
«Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X