Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Πως κρίνω τον Στέφανο Κασσελάκη και τι περιμένω…

Πως κρίνω τον Στέφανο Κασσελάκη και τι περιμένω…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Πολλά έχουν ειπωθεί και πολύ περισσότερα έχουν αναρτηθεί για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα περισσότερα αρνητικά. Αλλα επιθετικά, άλλα χλευαστικά και και τα πιο ήπια είναι ειρωνικά. Και θέτω ένα ερώτημα στο οποίο δεν περιμένω απάντηση. Γιατί τόσοι πολλοί επιτέθηκαν με τον δικό του τρόπο και στιλ ο καθένας στο νέο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ; Τί φοβούνται άραγε; Σίγουρα όχι το ίδιο πράγμα.

Εγώ δεν θα μιλήσω ούτε για τον πολιτικό του Instagram, ούτε για μεταπολιτική για ένα πολύ απλό λόγο. Γιατί δεν περιφρονώ, ούτε υποτιμώ τους ανθρώπους που ασχολούνται με το  Instagram, το Facebook ή το TikTok. Είτε μας αρέσει, είτε όχι είναι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, για να μην πω όλοι, που διαθέτουν ένα μέρος του χρόνου τους για να σερφάρουν στις πλατφόρμες ή στο διαδίκτυο γενικώς. Συνεπώς τον πολιτικό του Instagram είτε μας αρέσει, είτε όχι θα τον βλέπουμε όλο και πιο συχνά μπροστά μας.

Αυτοί οι πολίτες και ιδίως οι νεώτεροι δεν σκέφτονται την πολιτική  και την Αριστερά, όπως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ας πούμε οι άνω των 40 ή οι άνω των 50 ετών. Εχουν το δικό τους τρόπο, τις δικές τους αρχές και αξίες να λειτουργούν πολιτικά με την ευρεία έννοια του όρου. Αυτούς τους ανθρώπους πολύ δύσκολα θα τους προσεγγίσει και θα τους πείσει ένας πολιτικός παλαιάς κοπής  με ξύλινο κομματικό λόγο και τα στερεότυπα του παρελθόντος.

Τί κάνουμε με αυτή την πολυπληθή κατηγορία πολιτών; Πως τους προσεγγίζουμε;  Δεν ασχολούμαστε μαζί τους; Ναι θα απαντήσει ο κάθε πολιτικός. Ναι, αλλά πώς; Μιλώντας για πολιτικούς του Isntagram και για μεταπολιτική με σκοπό να τους απορρίψουμε, να τους υποτιμήσουμε, να τους προσβάλουμε;

Σε αυτούς ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται σε τούτη την πρώτη φάση. Εγώ θα περιμένω και τη δεύτερη ή τρίτη φάση για να δω αν θα έχει κάποια πολιτική πλατφόρμα, ένα πρόγραμμα για τα προβλήματα της κοινωνίας, των εργαζόμενων, των μικρομεσαίων, των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης, της οικονομίας, της εργασίας που ο Αδωνις μας επιστρέφει στο μεσαίωνα.

Να δω αν ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες του Instagram, του Facebook, του TikTok και τότε θα μπορέσω να βγάλω συμπεράσματα. Τα περί εφοπλιστής, πλούσιος νέος και διάφορα άλλα όπως το συνωμοσιολογικό “ποιος τον έβαλε” του Νίκου Φίλη τα ακούω βερεσέ. Με ενδιαφέρουν οι πολίτες οι απολιτίκ, όπως θα τους χαρακτηρίσει κάποιος πούρος αριστερός. Μήπως να σκεφτούμε πως οι απολιτίκ λειτουργούν πολιτικά με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο; Γιατί ο πολίτης με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου είναι πολιτικό ον.  Γιατί για παράδειγμα και η αποχή από τις εκλογές είναι πολιτική πράξη.

Μετά την επικοινωνία του Στέφανου Κασσελάκη (η οποία δεν είναι αμελητέος παράγοντας άσκησης πολιτικής κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταλάβει από την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση, σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά) περιμένω και την ουσία ενός προγράμματος  για να βγάλω συμπεράσματα…

ΥΓ. Μήπως ένα δίδυμο στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως γίνεται σε πολλά αριστερά κόμματα της Ευρώπης, ας πούμε Αχτσιόγλου και Κασσελάκης θα ήταν πιο διεισδυτικό στην κοινωνία; Ερώτημα θέτω.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X