Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Τα παλιά υλικά ανάλυσης και το φαινόμενο Κασσελάκη

Τα παλιά υλικά ανάλυσης και το φαινόμενο Κασσελάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Με παλιά υλικά δε χτίζονται σύγχρονα σπίτια στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου. Η ρήση αυτή ήρθε στο μυαλό μου ακούγοντας και διαβάζοντας αναλύσεις και εκτιμήσεις για τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη.

Αναλυτές και πολιτικοί με τις παλιές συνταγές και τα παλιά υλικά της πολιτικής ανάλυσης επιχειρούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο και να εντοπίσουν τους λόγους που κέρδισε ένας νέος και άγνωστος μέχρι πρότινος άνθρωπος και πολιτικός με θητεία κάποιων μηνών.

Όμως δεν τα καταφέρνουν από τη στιγμή που αδυνατούν να προσεγγίσουν τις νέες συμπεριφορές, στάσεις ζωής, ιδέες, συναισθήματα, αισθήματα, ελπίδες, προσδοκίες, όνειρα, οράματα και αξίες που διαπερνούν την κοινωνία χάρη στην επανάσταση της τεχνολογίας, των νέων τρόπων επικοινωνίας και εργασίας, επαφής με τους ανθρώπους, των νέων τρόπων ζωής.

Μόνο αν καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον νέο άνθρωπο, τον νέο πολίτη θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τι τους κινητοποίησε για να επιλέξουν τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς και τι θα συμβεί στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή μελλοντικά. Γιατί το φαινόμενο Κασσελάκη μπορεί τώρα να είναι η εξαίρεση, αλλά σταδιακά θα τείνει να γίνει ο κανόνας στο πολιτικό σκηνικό. Κι αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για το παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό.

Το σίγουρο είναι πως οι παλιοί, οι παραδοσιακοί πολιτικοί, ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος, δεν αρέσουν ή για να είμαστε πιο ακριβείς αρέσουν όλο και λιγότερο σε όλο και λιγότερους πολίτες και ιδίως τους νεώτερους.

Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία ανάλυσης για να χτίσουμε τις νέες αναλύσεις αν θέλουμε να κατανοήσουμε τα νέα και πιο σύνθετα φαινόμενα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X