Εξυπνο σπίτι: 5 συσκευές για μείωση κατανάλωσης ρεύματος, άνεση και ασφάλεια

Κομίζουμε «γλαύκας εις Αθήνας»  αν πούμε πως η τεχνολογία έκανε επανάσταση και στο σπίτι. Δημιούργησε το έξυπνο σπίτι το οποίο προφέρει τεχνολογικές καινοτομίες για μεγαλύτερη ΄άνεση, καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία των συσκευών, αυτοματοποίηση, έλεγχο από το κινητό, προειδοποιήσεις και ενημέρωση και προπαντός μικρότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπάρχουν πολλές λύσεις, αλλά τουλάχιστον πέντε συσκευές θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη, πιο άνετη και οικονομικότερη. Μεταξύ αυτών όσους αντέχουν οικονοµικά το κόστος της επένδυσης, µία µπαταρία µε ένα φωτοβολταϊκό µπορεί να σας απαλλάξει πλήρως από τον… «πονοκέφαλο» του λογαριασµού ρεύµατος.

πρίζαΈξυπνη πρίζα

Ξεχάστε τις παλιές πρίζες. Πλέον υπάρχουν οι σύγχρονες πρίζες, που µας επιτρέπουν να ανοίγουµε και να σβήνουµε τα φώτα και τις ηλεκτρικές µας συσκευές από το τηλέφωνό µας. Και, το κυριότερο, µας επιτρέπουν να µειώσουµε το κόστος της ηλεκτρικής κατανάλωσης, από την κατανάλωση ρεύµατος στις συσκευές σε αναµονή. Ταυτόχρονα, δίνουν δυνατότητες τηλεχειρισµού και εντολών από το κινητό.

έξυπνο σπίτιΛάµπα LED και έξυπνος φωτισµός 

Οι διακόπτες φωτισµού µετατρέπονται σε… πολυεργαλείο. Με ένα πάτηµα στο κινητό µας, αναβοσβήνουµε τα φώτα από τον καναπέ. Εάν δεν θέλετε διακόπτη, τότε µπορείτε να ψάξετε για συστήµατα αυτόµατου φωτισµού που ενσωµατώνονται στο ρούτερ σας και στα οποία συνδέονται έξυπνες λάµπες LED. Κάποια συστήµατα σας επιτρέπουν να δώσετε και φωνητικές εντολές από τον… καναπέ.

ΠΙΝΑνιχνευτές δραστηριότητας – smart hubs – security nests

Ξεχάστε τα απλά µάτια του συναγερµού σας. Πλέον τα νέα συστήµατα περιλαµβάνουν κάµερες υψηλής ευκρίνειας και σένσορες που µετρούν την ποιότητα του αέρα, τη θερµοκρασία, την υγρασία, την κίνηση, τον φωτισµό, ακόµα και τη δόνηση. Τα συστήµατα αυτά δεν αξιοποιούνται µόνο για λόγους ασφάλειας. Τα πιο ολοκληρωµένα συστήµατα λειτουργούν και ως συσκευές αυτοµατοποίησης για τον πλήρη έλεγχο των έξυπνων συσκευών σας. Και όλα αυτά από την εφαρµογή του κινητού σας.

Έξυπνος ηλεκτρικός πίνακαςΠΙΝ

Ειδικοί σένσορες που τοποθετούνται στους ηλεκτρικούς πίνακες ταυτοποιούν µεµονωµένες ηλεκτρικές συσκευές και εντοπίζουν την ηλεκτρική τους υπογραφή. Παρακολουθούν τη χρήση τους και ερµηνεύουν την κατανάλωση, ενηµερώνοντάς µας στο κινητό εάν συµβεί κάτι ασυνήθιστο. Πλέον θα σας έρχεται µήνυµα στο κινητό εάν κινδυνεύετε να κάψετε το φαΐ σας…

ΠΙΝ​POWER WALL

Είτε προμηθευτείτε την περίφηµη µπαταρία της Tesla είτε κάποιο άλλο προϊόν, το σίγουρο είναι ότι θα µπορείτε µε το φωτοβολταϊκό σας να φτιάξετε ένα πλήρως ή µερικά αυτόνοµο σπίτι, να έχετε αποθηκευµένη την ενέργεια που χρειάζεστε για το αυτοκίνητό σας. Ακριβό gadget, αλλά δείχνει το µέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ