Ελλάδα

Φορολογικό νομοσχέδιο: Στην τελική ευθεία! Ποιοι φόροι μειώνονται

Φορολογικό νομοσχέδιο: Στην τελική ευθεία! Ποιοι φόροι μειώνονται
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να δοθεί κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες ημέρες το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με το προγραμματισμό της κυβέρνησης, αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Αυτά προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% από 28% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν το 2020. Για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το επόμενο έτος και θα δηλωθούν το 2021 ο φόρος θα μειωθεί στο 20%. Μειωμένη θα είναι και η φορολογία των μερισμάτων που θα διανεμηθούν το 2020, καθώς θα διαμορφωθεί στο 5% από 10% σήμερα.

Για τα φυσικά πρόσωπα θα προβλέπεται νέα φορολογική κλίμακα με μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22% για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών που εφαρμόζονται στα ετήσια εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

ΕΦΚΑ: Αυξήσεις σε προσλήψεις και μισθούς μέσα σε ένα έτος!

Με το νέο σύστημα η έκπτωση φόρου αποσυνδέεται από τη συγκέντρωση αποδείξεων. Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα έχουν την έκπτωση φόρου που τους αναλογεί και εφόσον εμφανίσουν αποδείξεις λιγότερες από το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους θα πληρώνουν πέναλτι φόρου 22%.

Ποιοι θα παίρνουν έκπτωση φόρου

Πλέον η έκπτωση φόρου για τον άγαμο – έγγαμο χωρίς παιδιά θα ανέρχεται για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το επόμενο έτος σε 777 ευρώ (αφορολόγητο 8.636), για το ένα παιδί σε 810 ευρώ (αφορολόγητο 9.000 ευρώ), για τα δύο παιδιά σε 900 ευρώ (αφορολόγητο 10.000 ευρώ), για τα τρία παιδιά σε 1.120 ευρώ (αφορολόγητο 11.000 ευρώ) , κ.ο.κ..

Αλλά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα εμπεριέχει προβλέψεις και για ζητήματα πέραν της φορολογίας εισοδήματος

Θα προβλέπει την αναστολή του ΦΠΑ στην πώληση νεόδμητων ακινήτων με άδεια οικοδομής από το 2006 έως και τα τέλη του 2022, το πάγωμα του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και τη μείωση φόρου που θα αντιστοιχεί στο 40% των δαπανών για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.

Αναδρομικά-κοινωνικό μέρισμα: «Πυρετός» για το ποιοι θα πάρουν και πόσα!

Τέλος, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την οριζόντια μείωση του φόρου 15% που επιβάλλεται σε όλες τις κατηγορίες ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων, θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για ανανέωση του στόχου του στόλου των οχημάτων τους και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ειδικά για τις παροχές σε είδος θα προβλέπει εκπτώσεις για τις επιχειρήσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X