Θέμα

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη- Είναι ακόμα ανεξέλεγκτη- Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα – 1.000 τα καμένα σπίτια

Φωτιά τώρα στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη- Είναι ακόμα ανεξέλεγκτη- Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα – 1.000 τα καμένα σπίτια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το ένα μετά το άλλο, τα χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες- Ηρωική η αντίσταση των κατοίκων, έσωσαν μόνοι τους τον τόπο τους.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μεταφέροντας την εικόνα από τα πύρινα μέτωπα στην Εύβοια.
«Δεν είναι αναζωπυρώσεις, τα μέτωπα δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Όποιο μέτωπο δεν έχει φτάσει στη θάλασσα, καίει ακόμα. Έχουμε φωτιές στο Αρτεμίσιο, στις Καματριάδες, στα Ελληνικά, το νότιο μέτωπο στο Τρούπι. Η φωτιά είναι ακόμα ανεξέλεγκτη», περιέγραψε ο κ. Σπανός.

«Δεν επιχειρούν εναέρια μέσα. Όταν αποφασίστηκε να έχουμε αξιοπρεπή αριθμό εναέριων μέσων, δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να επιχειρήσουν. Δε βλέπουν οι άνθρωποι. Στα περισσότερα μέρη ό,τι γίνεται, γίνεται από τα επίγεια. Πάντα μένουν κάποιοι άνθρωποι πίσω σε αυτούς τους οικισμούς, και αυτοί είναι και που σώζουν τα σπίτια», συνέχισε ο ίδιος.

«Φανταστείτε ένα οριζόντιο μέτωπο που κινείται προς τα βόρεια, είναι σχεδόν από τη μία άρκη της Εύβοιας στην άλλη. Και υπάρχει και το νότιο μέτωπο, στο χωριό Τρούπι που αν φύγει μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Όλα τα σημεία που σας λέω έχουν άμεση σχέση και κίνδυνο με οικισμούς. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν ό,τι υπάρχει σε επίγειες δυνάμεις, τα χωματουργικά τα δικά μας ανοίγουν ζώνες, και οι κάτοικοι με όποιες δυνάμεις έχουν. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις, αλλά είναι λιγοστές», τόνισε ο κ. Σπανός.

«Αν το μέτωπο φύγει από το χωριό Τρούπι, μπορεί να φτάσει και στα Πολιτικά και στα Ψαχνά και οπουδήποτε. Οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν. Ο κόσμος τις ζητάει, υπάρχει αγανάκτηση και οργή για αυτό που έγινε στη Βόρεια Εύβοια», κατέληξε ο κ. Σπανός.

Φωτιά στην Εύβοια: «1.000 τα καμένα σπίτια» λέει ο δήμαρχος Μαντουδίου

Ολοκληρωτική καταστροφή άφησε στο πέρασμά της η φωτιά στην Εύβοια. Μόνο στον δήμο Μαντουδίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Σταμούλο, έχουν καεί 1.000 σπίτια.

«Στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1000 μόνο στον Δήμο μας» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Ο κ. Σταμούλος ανέφερε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος.

Τόνισε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών από το Κράτος λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν και πώς να ζήσουν, αλλά και ότι «έρχονται πλημμύρες μετά από λίγους μήνες».

 Συγκλονίζει 19χρονος

Συγκλονίζει με τα όσα λέει σε κάμερα ένας 19χρονος από το Πευκί, ο οποίος είδε την περιουσία του να καίγεται λόγω κυβερνητικής ανικανότητας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το πως αισθάνεται, ο 19χρονος απάντησε: «Πως να αισθάνομαι; Καίγονται οι περιουσίες μας, έχουμε μεγαλώσει εδώ στο χωρίο από μικρά παιδιά, θέλουμε να ζήσουμε εδώ, αλλά δεν μας δίνεται η ευκαιρία να ζήσουμε εδώ. Πως να ζήσουμε; Εμείς ασχολούμαστε με τα ξύλα, με αγροτικές δουλειές, πως να ζήσουμε; Δεν βλέπετε γύρω; Αυτά τα πράγματα θα ξαναγίνουν μετά από 30-40 χρόνια. Θα είμαι 60 χρονών εγώ. Αναγκαστικά πρέπει να βρω κάποια άλλη λύση, να φύγω, να πάω στην Αθήνα, κάπου αλλού. Να βρω μια άλλη δουλειά», είπε αποκαμωμένος από την υπεράνθρωπη προσπάθεια ο 19χρονος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X