Fragilemag

5 συνήθειες των συναισθηματικά δυνατών ανθρώπων

5 συνήθειες των συναισθηματικά δυνατών ανθρώπων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια κειμένου – Ελένη Σωτάκη

Είναι φορές που ευχόμαστε να στεκόμαστε ψύχραιμοι, όσο πιο ψύχραιμοι γίνεται, στη δίνη των εξωτερικών γεγονότων. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αισθάνεται κανείς οποιοδήποτε συναίσθημα. Μερικοί, όμως, άνθρωποι είναι σε θέση να ελέγχουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις καλύτερα από άλλους.

Και ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό – από τη γενετική και την ανατροφή μέχρι την ποιότητα του ύπνου- τη μεγαλύτερη σημασία φαίνεται να έχει η ικανότητα να είναι κανείς δυνατός μπροστά σε δύσκολα συναισθήματα. Ακολουθούν 5 συνήθειες που βοηθήσουν να γίνετε συναισθηματικά πιο δυνατοί.

1. Μεταγιγνώσκειν (Πως είπατε; Ορίστε;)

Ο όρος μεταγιγνώσκειν είναι νεόκοπος και σημαίνει να σκέφτεσαι τη σκέψη σου. Αναφερόμαστε στην ικανότητα να γνωρίζουμε και να αξιολογούμε τι συμβαίνει στο μυαλό μας – σκέψεις, συναισθήματα, πεποιθήσεις, διαθέσεις, προσδοκίες, εσωτερικός διάλογος κ.λπ.

Τις περισσότερες φορές η σκέψη μας είναι στον αυτόματο πιλότο — συμβαίνουν πράγματα και αντιδρούμε: κάποιος μας κοιτάζει άσχημα, οπότε αντιδρούμε με ένα αιχμηρό σχόλιο. Το αφεντικό στέλνει ένα παθητικό-επιθετικό email στο οποίο δεν ξέρουμε πώς να απαντήσουμε, οπότε αποσπάμε την προσοχή μας στο Facebook. Μια οδυνηρή ανάμνηση επιστρέφει στο μυαλό και καταλήγουμε να χανόμαστε στις τύψεις. Όσο περισσότερο αγνοεί κανείς το μυαλό του, τόσο περισσότερο οι συμπεριφορές του γίνονται αντιδράσεις παρά επιλογές. Σ’ αυτή την περίπτωση αυτό οδηγεί σε έντονη συναισθηματική αστάθεια και άγχος.

Εάν έχετε την τάση σε δύσκολες καταστάσεις να σκέφτεστε την καταστροφή και να φτιάχνετε κατευθείαν το χειρότερο σενάριο, θα νιώθετε μονίμως αρκετά ανήσυχοι.

Εάν η τάση σας στην κριτική είναι να απαντάτε με επίκριση, θα είστε αρκετά απογοητευμένοι και θυμωμένοι τον περισσότερο καιρό.

Εάν έχετε την τάση να ερμηνεύετε τα αρνητικά γεγονότα επικρίνοντας τον εαυτό σας και εσωτερικεύοντας πράγματα, θα καταλήξετε με πολλή ντροπή και ψεύτικες ενοχές.

Ωστόσο, αν μπορέσετε να μάθετε να σταματάτε και να παρατηρείτε τι συμβαίνει στο μυαλό σας, έχετε την ευκαιρία να ενεργήσετε σκόπιμα και συνειδητά.

•Ο στόχος δεν είναι να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, όσο το να είστε περισσότερο περίεργοι για αυτά.

2. Μετατόπιση προσοχής (Στο έλεος του μυαλού)

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους σκεπτόμενοι ό,τι τους τραβήξει την προσοχή. Είτε πρόκειται για περιπλάνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε για φαντασίωση ενός νέου αυτοκινήτου, το μυαλό μας ταξιδεύει εύκολα από το ένα πράγμα στο άλλο, συχνά με πολύ λίγη σκέψη εκ μέρους μας.

Το περιεχόμενο των σκέψεων καθορίζει το περιεχόμενο των διαθέσεων. Σκεφτείτε το: Εάν ανησυχείτε για το μέλλον, θα νιώθετε αρκετά αγχωμένοι. Αν μένετε σε λάθη του παρελθόντος, θα νιώθετε ντροπή. Εάν σκέφτεστε ότι σας έχουν αδικήσει, θα αισθάνεστε θυμωμένοι.

Εάν θέλετε να αλλάξετε το πόσο συναισθηματικά αντιδράτε, είναι καλό να αφιερώσετε λιγότερο χρόνο στο να σκέφτεστε όσα σας προκαλούν ανησυχία. Η πράξη αυτή αποδεικνύεται ωστόσο αρκετά δύσκολη.

Όταν παγιδεύεστε σε μια σπείρα ανησυχίας, μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρώσετε ξανά το μυαλό σας στη δουλειά σας.

Όταν έχετε επιδοθεί σε ένα μηρυκασμό σκέψεων, είναι δύσκολο να είστε παρών με το άτομο που κάθεται δίπλα σας.

Όταν είστε παγιδευμένοι στην εμμονή με το πώς νιώθετε, είναι δύσκολο να αναλάβετε δράση για πράγματα που γνωρίζετε ότι θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.

•Για να απαλλαγείτε από τα μη βοηθητικά μοτίβα σκέψης – και τα οδυνηρά συναισθήματα που προκαλούν – πρέπει να μάθετε να ελέγχετε την προσοχή σας. Η ικανότητά σας να ελέγχετε την προσοχή σας είναι ένας μυς. Και αν δεν τον ασκήσετε, θα παραμείνει αδύναμος. Αυτό σημαίνει ότι η διάθεση και τα συναισθήματά σας θα είναι στο έλεος του μυαλού σας...

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X