Fragilemag

Βιβλίο. Άντονι Μπουρντέν: «Αγαπημένα»

Βιβλίο.  Άντονι Μπουρντέν: «Αγαπημένα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Άντονι Μπουρντέν: «Αυτό είναι το οικογενειακό μας βιβλίο συνταγών. Αυτά είναι τα πιάτα που μου αρέσει να τρώω και να ταΐζω την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Αυτές είναι οι “επιτυχημένες” συνταγές, που έχουν δηλαδή εξελιχθεί με τον καιρό και έχουν διαμορφωθεί με την επανάληψη και τη μακρά –και συχνά επώδυνη– εμπειρία».
Το «Αγαπημένα» είναι το τελευταίο και το πιο προσωπικό βιβλίο του πρόωρα χαμένου διάσημου Αμερικανού σεφ και μύστη των γεύσεων του κόσμου, Άντονι Μπουρντέν, η αυτοχειρία του οποίου στις 8 Ιουνίου 2018, στα 61 του χρόνια, σόκαρε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά εκείνους που τον θαύμαζαν για τις τηλεοπτικές εκπομπές του.
•«Ροκ σταρ» της διεθνούς γαστρονομίας, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει, πρώτα ως σεφ και αργότερα ως ταξιδευτής στις γευστικές «ορέξεις» του κόσμου, τις οποίες παρουσίαζε –πάντα εντός του πολιτισμικού τους περιβάλλοντος– στις δημοφιλείς εκπομπές του στο CNN, συγκεντρώνει σε αυτό το βιβλίο τις προσωπικές, αγαπημένες του συνταγές.
Απευθυνόμενος στους αναγνώστες, ο Μπουρντέν διευκρινίζει στην Εισαγωγή του, γραμμένη σε έντονα προσωπικό και συναισθηματικό τόνο, ότι αυτές οι συνταγές δεν έχουν τίποτα το καινοτόμο. Γράφει: «Αν αναζητείτε μια γαστρονομική ιδιοφυΐα για να σας οδηγήσει στη Γη της Επαγγελίας μιας πρωτόγνωρης δημιουργικότητας, ψάξτε αλλού». Και συνεχίζει, δίνοντας το στίγμα του βιβλίου και των συνταγών του: «Ως επί το πλείστον, αυτές τις συνταγές τις έχω ξεσηκώσει από ξεθωριασμένες αναμνήσεις των αγαπημένων της παιδικής ηλικίας μου: πράγματα που με τάιζε η μαμά μου, πράγματα που λάτρευα να τρώω στις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου –το είδος των διατροφικών αναμνήσεων που μου αρέσει να μοιράζομαι με την κόρη μου– μαζί με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τα ταξίδια μου, καθώς και κάμποσες σοφίες που έχω αποκομίσει για θέματα όπως το πρωινό ή το τραπέζι της Ημέρας των Ευχαριστιών, παρουσιασμένες με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο χωρίς στρες».
Έτσι, ο Μπουρντέν επιλέγει αγαπημένες συνταγές από κάθε κατηγορία φαγητού (Πρωινό, Σαλάτες, Σούπες, Σάντουιτς, Τα βασικά τού πάρτι, Οι κανόνες των χάμπουργκερ, Ζυμαρικά, Ψάρια και θαλασσινά, Πουλερικά, Ημέρα των Ευχαριστιών, Κρέας, Συνοδευτικά, Επιδόρπια, Ζωμοί, Σάλτσες και ντρέσινγκ), με μια σύντομη εισαγωγή ή ιστορία σε κάθε κεφάλαιο και σε κάθε συνταγή. Εξηγεί αναλυτικά, βήμα προς βήμα, τις συνταγές και τις τεχνικές πάντα με το γνωστό ανεπιτήδευτο, αθυρόστομο και ιδιαίτερα χιουμοριστικό ύφος του.

Ο Άντονι Μπουρντέν γράφει: «Από τα δεκαεπτά μου και μετά, οι φυσιολογικοί άνθρωποι ήταν οι πελάτες μου (…) Τους κοιτούσα με τη ματιά του επαγγελματία μάγειρα και σεφ – κάποιου, δηλαδή, που δεν είχε οικογενειακή ζωή, που γνώριζε και συναναστρεφόταν μόνο άλλους επαγγελματίες…» Συγκινητικά σχεδόν, αναφέρεται στο πόσο άλλαξε η ζωή του όταν έγινε στα πενήντα του πατέρας και πόσο η πατρότητα τον απάλλαξε από αυτό το «τέρας εγωκεντρισμού» που ήταν, όπως γράφει, πριν.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X