Fragilemag

Catfishing – Η διαδικτυακή απάτη που στοχεύει την καρδιά σου

Catfishing – Η διαδικτυακή απάτη που στοχεύει την καρδιά σου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ πέφτουν θύματα του φαινόμενου της διαδικτυακής “ερωτικής” απάτης. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι διαδικτυακές ρομαντικές απάτες κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο. Και περιλαμβάνουν έναν θύτη που υιοθετεί μια ψεύτικη ταυτότητα επιδιώκοντας μια διαδικτυακή σχέση με ένα ανυποψίαστο θύμα. Αυτού του τύπου απάτες είναι επίσης γνωστές ως «Catfishing», βασισμένες στο ντοκιμαντέρ του 2010 (και στη συνέχεια της σειράς ριάλιτι του MTV) για έναν νεαρό άνδρα που πίστευε ότι επικοινωνούσε με μια γυναίκα από το Μίσιγκαν με το όνομα «Μέγκαν». Στην πραγματικότητα, η Μέγκαν ήταν η Άντζελα, μια παντρεμένη γυναίκα στα 40 της που χρησιμοποίησε φωτογραφίες που βρήκε στο Διαδίκτυο για να κατασκευάσει μια περίπλοκη, φανταστική περσόνα.

Η Μέγκαν ένιωθε πολύ αληθινή αλληλεπιδρώντας με το θύμα της, το οποίο πέρασε μήνες στέλνοντας μηνύματα, email και μιλώντας τηλεφωνικά μαζί της. Η Άντζελα δημιούργησε δεκάδες προφίλ στο Facebook για τα υποτιθέμενα μέλη της οικογένειας της Μέγκαν. Αργότερα παραδέχτηκε ότι οι χαρακτήρες που επινόησε φάνταζαν και στην ίδια πραγματικοί.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες κατανοούν πολλούς από τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι καταφεύγουν στο catfishing. Οι θύτες συχνά ισχυρίζονται ότι οι ψυχοπιεστικές συνθήκες στη ζωή τους, προβλήματα και προσωπικά αδιέξοδα τούς οδηγούν να υιοθετούν ψεύτικες ταυτότητες για ψυχαγωγικούς σκοπούς, με σκοπό να φαίνονται πιο ελκυστικοί, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις για να εκφοβίζουν και να παρακολουθούν άλλους ανθρώπους. Άλλες φορές, οι θύτες χτίζουν τη σχέση εξαπάτησης με την πρόθεση να αποσπάσουν χρήματα από το θύμα. Το 2021 στις ΗΠΑ, όσοι στοχοποιήθηκαν από διαδικτυακές ρομαντικές απάτες έχασαν κατά μέσο όρο 2.400 ευρώ.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X