Fragilemag

Δέκα επιδραστικά κτήρια του 20ου αιώνα από όλο τον κόσμο

Δέκα επιδραστικά κτήρια του 20ου αιώνα από όλο τον κόσμο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δέκα επιδραστικά κτήρια του 20ου αιώνα από όλο τον κόσμο. Όταν η αρχιτεκτονική κάνει θαύματα.

•Casa Luis Barragán, Πόλη του Μεξικού
Χτισμένο το 1948, το Casa Luis Barragán φημίζεται για τη χρήση του χρώματος, του φωτός και της φόρμας. Είναι γεμάτο με τολμηρά κίτρινα, ροζ και πορτοκαλί – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του. Οι φεγγίτες και τα παράθυρα πλημμυρίζουν τον χώρο με φυσικό φως. Αυτό το κτήριο συνεχίζει να τροφοδοτεί με έμπνευση καλλιτέχνες και φωτογράφους.

•Κτήριο Bauhaus, Ντέσαου
Σχεδιασμένο από τον ιδρυτή του Bauhaus Walter Gropius (1883-1969), το κτήριο αντικατοπτρίζει τις αξίες της σχολής. Με ομαλή, λευκή πρόσοψη, οπλισμένο σκυρόδεμα και γυάλινες όψεις, σύμφωνα με τον Gropius ενσαρκώνει: «μια αέρινη ασυμμετρία, και έναν τρόπο που φαίνεται σαν να αιωρείται…».

•Fallingwater, Πενσυλβάνια
Ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright (1867-1959) σχεδίασε το Fallingwater το 1935 ως ιδιωτική κατοικία. Αποτελεί παράδειγμα οργανικής αρχιτεκτονικής – συνένωσης τέχνης και φύσης. Η κατασκευή βρίσκεται στα βουνά της Νοτιοδυτικής Πενσυλβανίας και υψώνεται πάνω από έναν καταρράκτη.


•Μουσείο Guggenheim Μπιλμπάο
«Θέλω ναό του πνεύματος, ένα μνημείο!» είπε ο Καναδο-αμερικανός αρχιτέκτονας Frank Gehry (1929) μετά την ανάθεση από το Ίδρυμα Solomon R. Guggenheim το 1943. Το αποτέλεσμα είναι ένα μουσείο-γλυπτό. Είναι εξαιρετικά εκφραστικό παρουσιάζοντας μια σειρά σχημάτων, επενδυμένων με τιτάνιο που αλλάζει χρώματα.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

 

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X