Fragilemag

Ertflix – Τρεις ταινίες που θαυμάσαμε

Ertflix – Τρεις ταινίες που θαυμάσαμε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ταινιοθήκη του Ertflix ανανεώνεται διαρκώς. Στα σοβαρά, η πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ προβάλλει διαμάντια.

Αυτή την εβδομάδα επανανακαλύπτουμε μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές κωμωδίες που γυρίστηκαν στη δεκαετία του 1990 (Για όλα φταίει το γκαζόν), αναλύουμε τη ζωή ενός από τους καλύτερους χορευτές της εποχής (Ο χορός της ζωής μου – Yuli) και, τέλος, πάμε βόρεια για να δούμε ένα θρίλερ Σκανδιναβικής καταγωγής (Θέλμα).

Για όλα φταίει το γκαζόν (1995)

Το Για όλα φταίει το γκαζόν ήταν μια από τις καλύτερες ευρωπαϊκές κωμωδίες της δεκαετίας του 1990. Πριν τα ζητήματα της ταυτότητας και της ορατότητας των φύλων πάρουν τη σημερινή τους, διεκδικητική, μορφή αυτό το έργο τα έθιξε θέτοντας παράλληλα ερωτήματα και προβάλλοντάς τα με κωμικό τρόπο. Ναι, το Για όλα φταίει το γκαζόν είναι μια ταινία που στέκεται στο χρόνο αποδομώντας την φαινομενικά ανίκητη πατριαρχία και τα θέσφατα που κουβαλά μαζί της.

Η Βικτόρια Αμπρίλ, η ηθοποιός που είδαμε σε παραγωγές του Πέδρο Αλμοδόβαρ, κρατά τον πρώτο ρόλο. Είναι η Λολί, η γλυκιά και όμορφη μητέρα δύο παιδιών, παντρεμένη με τον Λοράν… ένα σοβινιστικό γουρούνι που την απατά με την παραμικρή ευκαιρία. Πίσω από τη συμπεριφορά του, τα αρσενικά καπρίτσια που προβάλλει κρύβεται ένας άνθρωπος με καταπιεσμένη φύση που, στο τέλος της ταινίας, επιτέλους φανερώνεται.

Όταν στη ζωή του ζευγαριού Λολί – Λοράν εισβάλει η αποφασιστική Μαριχό, η ερωτική έλξη ανάμεσα στις δύο γυναίκες είναι άμεση, εκρηκτική και τελείως αναπάντεχη για τον μπερδεμένο σύζυγο. Η Λολί όμως έχει βρει την απόλυτη ευτυχία: τρεις νύχτες στο ίδιο κρεβάτι με τον άντρα της, τρεις με την αγαπημένη της -και την Κυριακή ρεπό.

Δείτε την ταινία – ΕΔΩ

Το Για όλα φταίει το γκαζόν ήταν υποψήφιο για 5 βραβεία Σεζάρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Σκηνοθεσία: Ζοσιάν Μπαλασκό
Πρωταγωνιστούν: Βικτόρια Αμπρίλ, Ζοσιάν Μπαλασκό, Αλέν Σαμπ

Ο Χορός της Ζωής Μου (2018)

Ο κορυφαίος χορευτής Κάρλος Ακόστα ερμηνεύει τον εαυτό του ενώ παράλληλα επιστρέφει στα πλημμυρισμένα από ανέχεια παιδικά του χρόνια στις φτωχογειτονιές της Αβάνας.

Σε αυτό το έργο ο χορός παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Και στην επιλογή του Κάρλος Ακόστα, ενδέκατο μέλος μιας οικογένειας, να μπει στο μαγικό κόσμο του χορού, ο πατέρας του. Ήταν εκείνος που διέγνωσε το ταλέντο του γιου του στην κίνηση, ήταν εκείνος που τον έγραψε στην Εθνική Σχολή Χορού της Κούβας.

Η καριέρα του Κάρλος Ακόστα στο σύμπαν του χορού είναι εκπληκτική. Ξεκίνησε την καριέρα του με το National Ballet of Cuba, συνέχισε στο English National Ballet και στο Houston Ballet, πριν εδραιωθεί στο Κόβεντ Γκάρντεν, ως ένας από τους μεγαλύτερους χορευτές όλων των εποχών. Ο πολιτισμός και η ιστορία της πατρίδας του είχαν μεγάλη επιρροή σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του και το 2003 η παράσταση “Tocororo – A Cuban Tale”, βασισμένη στην παιδική του ηλικία, έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στο Sadler’s Wells του Λονδίνου. Η αυτοβιογραφία του “No Way Home” (2007) έγινε best seller.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X