Fragilemag

«Los Buenos Αntifascistas» – Διαβάστε πρώτοι ένα κεφάλαιο από το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Παντελάκη

«Los Buenos Αntifascistas» – Διαβάστε πρώτοι ένα κεφάλαιο από το καινούργιο βιβλίο του Γιάννη Παντελάκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
του Γιάννη Καφάτου * //
Όταν είχα συναντήσει τον Γιάννη Παντελάκη με αφορμή το βιβλίο του «Η χαμένη τιμή της Δημοσιογραφίας» είχε σχεδόν αρχίσει την έρευνα για το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στα ράφια των βιβλιοπωλείων την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 από τις Εκδόσεις Θεμέλιο. Μου μιλούσε με μεγάλο ενθουσιασμό για την ιστορία και τα ταξίδια που θα έκανε για να βρει και να ανακαλύψει και τα πρόσωπα και τις μαρτυρίες που θα αποτελούσαν το υλικό για το επόμενο βιβλίο του.
Σήμερα έχω την χαρά και την τιμή της εμπιστοσύνης του Γιάννη Παντελάκη και των Εκδόσεων Θεμέλιο (Άννα και Δέσποινα Μαλικιώση) να σας παρουσιάσω ένα κεφάλαιο του βιβλίου πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.
Ο Γιάννης Παντελάκης έγραψε το παρακάτω κείμενο στο facebook για να μας μιλήσει για το βιβλίο του «Los Buenos antifascistas» – Η ιστορία των Ελλήνων εθελοντών του Ισπανικού Εμφυλίου μέσα από τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών.
«Δυο χρόνια πριν σε μια Ισπανική εφημερίδα είδα το ονοματεπώνυμο Anastasia Tsackos Moratalla. Το Tsackos έμοιαζε αρκετά Ελληνικό. Σε μια συνέντευξή της μια ογδοντάχρονη γυναίκα περιέγραφε μια συγκλονιστική ιστορία. Είναι κόρη μιας Ισπανίδας που ερωτεύτηκε έναν Έλληνα αριστερό ο οποίος τα τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου πήγε εθελοντικά στην Ιβηρική για να πολεμήσει τους εθνικιστές του Φράνκο. Λίγες εβδομάδες αργότερα, καθόμουν απέναντί της στο μακρινό Albacete νοτιανατολικά της χώρας. Την άκουγα να διηγείται τη ζωή του Έλληνα πατέρα της, ζωή βγαλμένη λες από σενάριο ενός ιδιαίτερα ευφάνταστου συγγραφέα. Όταν έφυγα από εκεί βάλθηκα να μάθω γι αυτούς τους Έλληνες σαν τον πατέρα της. Ποίοι ήταν οι άνθρωποι που παράτησαν τις ζωές τους για να πάρουν μέρος στο μεγαλύτερο ραντεβού διεθνισμού και αλληλεγγύης που έγραψε η ιστορία. Μαζί με χιλιάδες ξένους από πενηντατρείς χώρες πήραν μέρος στον Ισπανικό εμφύλιο πολεμώντας τους εθνικιστές της Ισπανίας που είχαν την γενναιόδωρη βοήθεια των Χίτλερ και Μουσολίνι. Δυο χρόνια αργότερα, είχα διαβάσει χιλιάδες σελίδες από τα σχεδόν άγνωστα αρχεία του Ισπανικού εμφυλίου, πληροφορίες απο εκατοντάδες διαφορετικές πηγές σε όλο τον κόσμο, δεκάδες βιβλία γι αυτούς τους εθελοντές που πολλές χώρες τίμησαν αλλα οχι και η δική μας. Είδα ότι ο Ερνεστ Χέμινγουει έχει γράψει κολακευτικές αναφορές για τους Έλληνες εθελοντές, διαπίστωσα πως αρκετοί συμπατριώτες μας έμπορου όπλων πλούτισαν υπερβολικά απο αυτό τον πόλεμο, μου έκαναν όχι ευχάριστη εντύπωση οι γεμάτες συμπάθεια για τον Φράνκο ανταποκρίσεις του Νίκου Καζαντζάκη σε εφημερίδα της εποχής. Ήταν περίπου 400 Έλληνες και Κύπριοι, άνθρωποι που έκαναν μοναδικές προσωπικές υπερβάσεις για να πολεμήσουν τον εθνικισμό μιας χώρας που δεν ήταν η δική τους. Όλα αυτά, με τη βοήθεια ανέκδοτου φωτογραφικού υλικού έγιναν ένα βιβλίο με την ιστορία τους να κινείται παράλληλα με την αφήγηση της Anastasia Tsackos Moratalla για την προσωπική ζωή του πατέρα της, του Γιώργου Τσάκου. Ποίοι ήταν αυτοί οι Buenos Antifascistas όπως τους χαρακτήριζαν οι Ισπανοί, γιατί πήγαν στην Ιβηρική, ποιες ήταν οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές τους αναφορές, πόσοι άφησαν τις ζωές τους εκεί πολεμώντας.
Σε λίγες ημέρες στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Θεμέλιο…».
«EL MEJOR SOLDADO ES UN GRIEGO GORDO DE CHICAGO»
(Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΟΝΤΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ)

Πριν συνεχίσω τη διήγησή μου, θέλω να σας πω για μια μικρή ιστορία που αφορά τον πατέρα μου, η οποία θεωρώ πως είναι πολύ σημαντική. Την άκουσα όταν ήμουν μικρή από διηγήσεις συγγενικών μου προσώπων που τον γνώρισαν. Πιστεύω πως είναι χαρακτηριστική γι’ αυτόν, δείχνει εκτός των άλλων και το μεγάλο πάθος που έδειξε σε αυτόν τον πόλεμο για να νικηθεί ο φασισμός στην Ισπανία. Ένα πάθος που φυσικά έδειξαν ακόμα οι χιλιάδες ξένοι εθελοντές στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία μιας ξένης γι’ αυτούς χώρας.

Αυτό που θέλω να σας πω συνέβη τους πρώτους μήνες του 1937, τότε ο πατέρας μου ήρθε για δεύτερη φορά στο Albacete. Tην πρώτη φορά είχε έρθει στο τέλος του 1936, όταν παρουσιάστηκε και εντάχθηκε στις Διεθνείς Ταξιαρχίες…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X