Fragilemag

Μαρσέλ Ντυσάν. Οι ιδέες πάνω από την τέχνη

Μαρσέλ Ντυσάν. Οι ιδέες πάνω από την τέχνη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
«Δεν μπορείς να ορίσεις την ηλεκτρική ενέργεια. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για την τέχνη. Είναι ένα είδος εσωτερικού ρεύματος σε ένα ανθρώπινο ον, ή κάτι που δεν χρειάζεται ορισμό». Μαρσέλ Ντυσάν

Ζωγράφος, γλύπτης, σκηνοθέτης, σκακιστής. Λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να καυχηθούν ότι άλλαξαν την πορεία της ιστορίας της τέχνης με τον τρόπο που έκανε ο Μαρσέλ Ντυσάν.

Αντιμετωπίζοντας την ίδια την έννοια της τέχνης η συνεχιζόμενη ανησυχία του Ντυσάν με τους μηχανισμούς της επιθυμίας και της ανθρώπινης σεξουαλικότητας ευθυγραμμίζει τη δουλειά του με εκείνη των σουρεαλιστών, παρόλο που αρνήθηκε σταθερά να συνδεθεί με οποιοδήποτε συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα.
Ο Ντυσάν επίμονα πίστευε πως η τέχνη πρέπει να οδηγείται, πάνω από όλα, από ιδέες. Και θεωρείται ότι είναι ο πατέρας της εννοιολογικής τέχνης. Η άρνησή του να ακολουθήσει ένα συμβατικό καλλιτεχνικό μονοπάτι, που για τον ίδιο ήταν μια φρίκη επανάληψης, τον οδήγησε στην απόσυρσή του από τον κόσμο της τέχνης. Στα επόμενα χρόνια ξόδεψε πολύ καλά τον χρόνο του παίζοντας σκάκι, ακόμα και όταν εργάστηκε μυστικά στο τελευταίο αινιγματικό του αριστούργημα, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά τον θάνατό του.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X