Fragilemag

Νικολό Μακιαβέλι – Xειριστικότητα χωρίς σύνορα

Νικολό Μακιαβέλι – Xειριστικότητα χωρίς σύνορα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε σαν σήμερα – 3 Μαΐου. Τον 16ο αιώνα, ο πολιτικός σύμβουλος και φιλόσοφος Νικολό Μακιαβέλι έγραψε το έργο «Ο ηγεμόνας». Ένα είδος μανιφέστου που τόνιζε ότι αυτός που κυβερνά και θεμελιώνει τον νόμο πρέπει να θεωρεί προκαταβολικά τους ανθρώπους ως μη έχοντες ηθική. Ο ηγεμόνας αποτελεί την αυθεντία και διαθέτει τη βούληση και την εξουσία να εφαρμόσει τις αποφάσεις του στους άλλους. Είναι σε θέση ακόμα και αυταρχικά να επιβάλλει την ηθικότητα στους ανθρώπους και να τους μετατρέψει από κακούς και άναρχους σε καλούς και νομοταγείς. «Είναι πιο σημαντικό να σε φοβούνται παρά να σε αγαπούν», έγραψε. Από εκεί, γεννήθηκε η λέξη «μακιαβελικός», που περιγράφει οποιονδήποτε είναι αποφασισμένος και αδίστακτος προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Το 1970, οι ψυχολόγοι Ρίτσαρντ Κρίστι και Φλόρενς Γκάις αναγνώρισαν τον μακιαβελισμό ως ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που περιλαμβάνει τη χειριστικότητα, την εξαπάτηση και μια ψυχρή, υπολογιστική, κυνική άποψη για τους άλλους.

•Ποια είναι η μακιαβελική προσωπικότητα;
Η μακιαβελική προσωπικότητα είναι χειριστική και στρατηγική. Οι μακιαβελικοί άνθρωποι, όταν έχουν έναν στόχο, σκέφτονται πώς να τον επιτύχουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συναισθήματα των άλλων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν χειριστικές συμπεριφορές για να πάρουν αυτό που θέλουν. Συχνά φαίνονται να μην έχουν συναισθήματα.

Όταν αλληλεπιδράτε με μια τέτοια προσωπικότητα, μπορεί να βρείτε τη συμπεριφορά της γοητευτική και ελκυστική, παρ’ όλα αυτά δεν θα αισθανθείτε ποτέ πραγματικά «κοντά» μαζί της. Στα άτομα αυτά λείπει η ενσυναίσθηση. Σε αντίθεση με έναν ναρκισσιστή, θα επιδιώξουν να κερδίσουν τους στόχους τους χωρίς να γίνουν το επίκεντρο της προσοχής. Τείνουν να απολαμβάνουν να κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο.

Ο μακιαβελισμός είναι μέρος αυτού που οι ψυχολόγοι αποκαλούν η «σκοτεινή τριάδα» χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Η «σκοτεινή τριάδα», που ως όρος επινοήθηκε το 2002, αποτελείται από τρεις διαταραχές προσωπικότητας: μακιαβελισμός, ναρκισσισμός, ψυχοπαθητικότητα.

Όλες αυτές οι διαταραχές προσωπικότητας έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της κατάφωρης περιφρόνησης για τους άλλους και μιας προφανούς εμμονής με τον εαυτό.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X