Fragilemag

“Ο Πεταλούδας” – Μια ταινία για τον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς

“Ο Πεταλούδας” – Μια ταινία για τον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Πεταλούδας. Δύο Megastars του Χόλιγουντ, Στιβ ΜακΚουίν και Ντάστιν Χόφμαν, ένας φημισμένος βραβευμένος μόλις με Oscar σκηνοθέτης, Φράνκλιν Σάφνερ, συν το μουσικό αριστούργημα που έγραψε ο Τζέρι Γκόλντσμιθ για να ντύσει τις υπέροχες εικόνες του θρύλου της φωτογραφίας Φρεντ Κένεκαμπ.

Όλα αυτά μας κάνουν μια από τις δημοφιλέστερες περιπέτειες της δεκαετίας του 70, μια σχεδόν μυθική ταινία που μεγάλωσε γενιές και η δύναμή της ξεπέρασε κατά πολύ την αυτοβιογραφία ενός ισοβίτη. 

•Ο Πεταλούδας. Ο Στιβ ΜακΚουίν μαγνητίζει τους θεατές λόγω ταλέντου, λόγω γοητείας, λόγω αρρενωπότητας. Δίπλα του το ιερό τέρας Ντάστιν Χόφμαν κρατάει τον ρόλο του μικροσκοπικού αλλά δαιμόνιου Ντεγκά. Αυτή είναι μια ταινία που, αν δεν είδες, πρέπει να δεις και αν έχεις δει θέλεις να δεις ξανά. Στοιχεία όπως η  σχέση εξουσίας – εξουσιαζόμενου, η υποταγή ως στοιχείο ελέγχου της σκέψης, η ιδρυματοποίηση ως συνθήκη της ανθρώπινης συμπεριφοράς περνούν μπροστά από τα μάτια του θεατή ως καλλητεχνικό έργο.

Το στόρι

Στο Παρίσι του 1931, ο Γάλλος μικρογκάγκστερ Ανρί Σαριέρ, γνωστός ως «Πεταλούδας» από ένα τατουάζ στο στήθος του, συλλαμβάνεται για τον φόνο ενός προαγωγού στη Μονμάρτρη. Παρά τις προσπάθειές του να πείσει τη γαλλική δικαιοσύνη πως δεν ευθύνεται για το έγκλημα, καταδικάζεται σε ισόβια και στέλνεται στο Καγιέν, διαβόητη αποικιακή φυλακή στη Γαλλική Γουιάνα.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X