Fragilemag

Συνθήκη της Λωζάνης. Η ιστορική προϋπόθεση. Τι γράφει;

Συνθήκη της Λωζάνης. Η ιστορική προϋπόθεση. Τι γράφει;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δύο συνθήκες σχετίζονται με τους ‘Eλληνες και τη Μικρά Ασία, η Συνθήκη των Σεβρών, τόσο εύθραυστη όσο και οι πορσελάνες, όπως ευφυώς έχουν πει γι’ αυτήν και η Συνθήκη της Λωζάνης. Με την πρώτη παίρναμε τη Σμύρνη υπό προϋποθέσεις. Με τη δεύτερη, χάναμε τα πάντα. Οι ‘Ελληνες, διωκόμενοι, υποχρεώθηκαν να αφήσουν τα παράλια όπως και την ενδοχώρα αλλά και τον Πόντο, και έχασαν την Ιμβρο, την Τένεδο και την Ανατολική Θράκη.

lozaniΗ μισή Θράκη τελευταία στιγμή μπήκε στη συζήτηση, όταν οι ανεύθυνοι πολιτικοί της Ελλάδας δεν τη ζήτησαν. Κι έτσι, έμεινε υπό τουρκική κυριαρχία. Η ‘Ιμβρος και η Τένεδος, όπως και τα λοιπά νησιά του Αιγαίου, εκτός Δωδεκανήσων, είχαν κατακτηθεί από τον ελληνικό στόλο και στρατό λίγο πριν τους Βαλκανικούς πολέμους και μετά την έναρξη του πρώτου, και ειδικότερα το 1912.

map-of-turkey-related-to-the-lausanne-treatyΤο καλοκαίρι του 1912, η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου έχοντας ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της, προχώρησε στην τελική απόφαση της πολεμικής διεκδίκησης από την Τουρκία, των εδαφών που ιστορικά και εθνολογικά της ανήκαν, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα νησιά. Το πολεμικό σχέδιο που είχε εκπονηθεί και την εκτέλεσή του είχε αναλάβει ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, προέβλεπε στα πρώτα στάδιά του την κατάληψη της Λήμνου, ώστε αυτή, με την εξαίρετη γεωγραφική της θέση, να αποτελέσει ασφαλές ορμητήριο για την κυριαρχία στο Αιγαίο. Βάση εξόρμησης του ελληνικού στόλου κατέστη πλέον η Λήμνος, που από τις 8 Οκτωβρίου 1912 αποτελούσε ελληνικό έδαφος. Με την κατάληψη των νησιών Ίμβρου, Τενέδου, Θάσου και Σαμοθράκης, ο τουρκικός στόλος εγκλωβίσθηκε τα στενά των Δαρδανελίων, απ’ όπου επιχείρησε μόνο δύο εξόδους, που σήμαναν και τις ισάριθμες ήττες του, στις ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X