Fragilemag

This Is Athens City Festival – Το αποτύπωμα της Αθήνας μέσα από τον πολιτισμό των δρόμων της

This Is Athens City Festival – Το αποτύπωμα της Αθήνας μέσα από τον πολιτισμό των δρόμων της
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Παναγόπουλος

Με τον Νίκο Μπάρλα καθόμαστε σε ένα καφέ στοάς στις αρχές της Φιλελλήνων. Από εδώ, σχεδόν ακούς μέχρι και τη ζοχάδα των οδηγών όταν σταματούν σε φανάρια. Μη σου πω ότι ακούς και τις ανάσες των τουριστών όταν σέρνουν βαλίτσες ψάχνοντας το ξενοδοχείο τους. Ένας καλλιτέχνης ίσως αποκαλούσε το βουητό που ακούγεται στην καρδιά της Αθήνας αστικό σάουντρακ. H αλήθεια, όμως, δεν είναι καθόλου ποιητική. Ο project manager του This Is Athens City Festival δεν έχει χρόνο να βρεθούμε αλλού. Τον Νίκο Μπάρλα τον γνώρισα ως λίντερ του label Klik Records. Ήταν μέσα δεκαετίας 2000 όταν η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία του δοκίμαζε να κάνει γνωστό στο κοινό έναν νέο ήχο μουσικών παραγωγών που μέχρι την έλευσή της δεν είχε πιθανότητες να κυκλοφορήσει με οργανωμένους όρους.

Το This Is Athens City Festival είναι παραγωγή του Δήμου της Αθήνας. Και μπορεί ο φορέας να μη φημίζεται για τις αντοχές της αισθητικής του, να έχει αμφισβητηθεί για τις επιλογές του, για τη λογική της διοίκησής του αλλά υπάρχει κάτι που οργανώνει, αφορά την πόλη και δεν περνά απαρατήρητο. Στις τελευταίες δράσεις του This Is Athens City Festival στη Βαρβάκειο Αγορά και τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης μαζεύτηκαν αθροιστικά περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι. Ο Νίκος Μπάρλας μας λέει: “Το This Is Athens είναι μια προσπάθεια που σχεδιάζεται εδώ και δύο χρόνια αλλά πήγε πίσω λόγο κορονοϊού. Το αρχικό πλάνο ήταν να ετοιμάσουμε πολιτιστικές δράσεις τοποθετημένες στα άκρα της τουριστικής περιόδου. Θέλαμε να ενισχύσουμε την τουριστική ροή διαφημίζοντας την Αθήνα στο εξωτερικό προβάλλοντας τους λόγους που κάποιος θα μπορούσε να την επιλέξει ως προορισμό του. Τα πάντα ανατράπηκαν. Η πανδημία δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο οργάνωσής μας, τη μεθοδολογία που θα ακολουθούσαμε. Το πέρασμά της έφερε αλλαγές. Ένα νέο σκεπτικό προέκυψε. Δεν είναι μόνο οι τουρίστες που θέλουν να μάθουν την Αθήνα. Υπάρχουν και μόνιμοι κάτοικοι της πόλης που θέλουν να κάνουν το ίδιο.”

Είναι σημεία της πόλης που ως κάτοικοί της δεν γνωρίζουμε. Θέλουμε να τα μάθουμε; Συμφωνούμε σε αυτό; Το This Is Athens City Festival δεν είναι μια αυθαίρετη, “ξύλινη”, ιδέα. Ο Νίκος Μπάρλας μας λέει: “Η Αθήνα είναι μια ζωντανή ευρωπαϊκή μητρόπολη. Και θεωρώ πως έχει να προβάλλει σημεία στους επισκέπτες της που δεν είναι γνωστά. Αυτό δεν είναι δική μου άποψη. Τα στοιχεία λένε πως πάνω από το 80% των επισκεπτών της πόλης δηλώνει ότι πέρασε καλύτερα από το αναμενόμενο.”

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X