Fragilemag

Το σύνδρομο του απατεώνα – Μια βλαβερή προσέγγιση του εαυτού μας

Το σύνδρομο του απατεώνα – Μια βλαβερή προσέγγιση του εαυτού μας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια – Ελένη Σωτάκη

Πολλοί άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις μοιράζονται ένα κοινό μυστικό: Βαθιά μέσα τους νιώθουν εντελώς απατεώνες θεωρώντας τα επιτεύγματά τους ως αποτέλεσμα αστείρευτης τύχης.

Αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο, γνωστό ως σύνδρομο του απατεώνα, αντανακλά την πεποίθηση ότι είστε ανεπαρκείς και ανίκανοι παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι είστε ικανοί και αρκετά επιτυχημένοι. Εν ολίγοις, αποτελεί μια βλαβερή προσέγγιση του εαυτού μας.

Το φαινόμενο μπορεί, επίσης, να λάβει διάφορες μορφές, ανάλογα με το υπόβαθρο, την προσωπικότητα και τις συνθήκες ζωής ενός ατόμου. Εάν σας είναι οικείο το συναίσθημα πως κάποια στιγμή οι γύρω σας θα καταλάβουν ότι δεν αξίζετε πραγματικά, ίσως είναι χρήσιμο να σκεφτείτε τι είδους «απατεώνας» είστε.

Ο τελειομανής, ο υπερήρωας, ο ιδιοφυής, ο σολίστας και ο ειδικός. Ποιος είπε πως τα άτομα με υψηλές επιδόσεις δεν μπαίνουν σε κατηγορίες;

Οι άνθρωποι που έχουν ζητήματα αυτοεκτίμησης έχουν «τύπους ικανοτήτων»—ή εσωτερικούς κανόνες που προσπαθούν να ακολουθήσουν. Αναγνωρίζετε κάπου τον εαυτό σας;…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X