Fragilemag

Τρεις ταινίες που βλέπουμε στο Ertflix

Τρεις ταινίες που βλέπουμε στο Ertflix
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ertflix, η πλατφόρμα της ΕΡT δεν ξεμένει ποτέ από ταινίες που μας ενδιαφέρουν.

Αυτή τη φορά βλέπουμε δύο έργα από την Γαλλία (ένα πολιτικό δράμα και μια βιογραφία) και ένα από την Ελλάδα. Το «Σε Πόλεμο» (2018) του Στεφάν Μπριζέ αναδεικνύει τις αγωνίες και τα δράματα των εργαζομένων του 21ου αιώνα ζώντας σε μια Ευρώπη που χάνει τον κοινωνικό της προσανατολισμό. Το  «Τζάνγκο ο βασιλιάς του σουίνγκ» (2017) μας ταξιδεύει στη περιπετειώδη ζωή του βιρτουόζου τσιγγάνου κιθαρίστα Τζάνγκο Ράινχαρτ στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Το «.Dog» (2021) -μια ελληνική ταινία- παρουσιάζει την εξαρτητική σχέση ανάμεσα σ’ ένα γιο και τον πατέρα του.

«Σε πόλεμο» (2018)

Συνδικάτα και εργαζόμενοι βγαίνουν στο δρόμο. Διεκδικούν το παρόν και το μέλλον της εργασίας τους. Ο σκηνοθέτης του «Νόμου της Αγοράς» Στεφάν Μπριτζέ συνεργάζεται για τέταρτη φορά με τον Βενσάν Λιντόν (Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο 68ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών).

Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι ένα πολιτικό έργο εμπνευσμένο από μια αληθινή και λυπηρή κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια της ευρωπαϊκής ένωσης όπου εταιρείες κλείνουν η μια πίσω από την άλλη και δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον δρόμο.

Με ντοκιμαντερίστικη προσέγγιση, ο Μπριζέ στρέφει την κάμερά του στους διαμαρτυρόμενους εργάτες, τις μικρές προσωπικές τους ιστορίες, τις συνελεύσεις και τις μεταξύ τους συγκρούσεις, τον ρόλο των media, τις αδιέξοδες συζητήσεις με τα αφεντικά και τα ξεσπάσματα της βίας…

Δείτε την ταινία ΕΔΩ

Το στόρι του έργου αναφέρεται στις μεγάλες οικονομικές θυσίες των υπαλλήλων και τα τεράστια κέρδη μιας εταιρίας που η διοίκηση αποφασίζει να κλείσει ένα από τα εργοστάσιά της. Οι 1100 υπάλληλοι, με επικεφαλής τον εκπρόσωπό τους Λοράν Αμεντεό, αποφασίζουν να εναντιωθούν στη στυγνή αυτή απόφαση, έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να σώσουν τις δουλειές τους.

Σκηνοθεσία: Στεφάν Μπριζέ
Παίζουν: Βιντάν Λιντάν, Μελανί Ρόβερ, Ζακ Μπορντερί.

«.Dog» (2021)

Στη γη του low budget κινηματογράφου υπάρχουν δημιουργοί που θέλουν να κοιτάξουν ψηλά. Η καλλιτεχνική επάρκεια δεν είναι πάντα εμπορεύσιμη αξία. Η σκηνοθέτις Γιάννα Αμερικάνου στο .Dog (2021) έφτιαξε δραματική  μια ταινία που παράγει άποψη, που αν θέλεις να κοιτάξεις μόνο στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα δεν θα διαψευστείς.

To .Dog πήρε βραβείο “Καλύτερης Ταινίας Μειοψηφικής Συμπαραγωγής στα Βραβεία ΙΡΙΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πλοκή – Ο Δημήτρης βρίσκεται στα πρόθυρα της ενηλικίωσης, αλλά νιώθει μέσα του παιδί. Καθώς ο πατέρας του βρίσκεται για χρόνια στη φυλακή, έχει δημιουργήσει στο μυαλό του διάφορες θεωρίες και μύθους γύρω από το πρόσωπό του. Όταν αποφυλακίζεται ο πατέρας του, ο Δημήτρης πιστεύει πως ήρθε επιτέλους η ώρα να γνωρίσει την οικογενειακή ευτυχία που τόσο επιζητούσε. Αυτό όμως δε πρόκειται να συμβεί, καθώς θα έρθει αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη μορφή βίας…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X