Γερμανία: Ξεκινά το κρίσιμο συνέδριο του SPD – Οι συζητήσεις αναμένεται να είναι έντονες

Εν μέσω πολιτικής κρίσης, προκαλούν οι χειρισμοί του προέδρου Μάρτιν Σουλτς μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό «Τζαμάικα».

«Ουσιώδη σημεία θα είναι για μας τα θέματα του εκλογικού μας προγράμματος (…) Το κεντρικό ζήτημα θα είναι αν οι συνομιλητές μας είναι έτοιμοι να δεχτούν σοσιαλδημοκρατικές αξίες (…) Το SPD θέλει να επιβάλει το μέγιστο των θέσεών του», δήλωσε ο κ. Σουλτς.

Δεδομένης της αρχικής απόφασης του προέδρου του κόμματος Μάρτιν Σουλτς να παραμείνουν στην αντιπολίτευση, οι σημερινές συζητήσεις στο συνέδριο του κόμματος αναμένεται να είναι έντονες.

Το συνεδρίο του SPD στο Βερολίνο θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο. Οι 600 σύνεδροι θα ψηφίσουν το απόγευμα εάν αποδέχονται την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με τους συντηρητικούς των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

Διότι μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, και ακόμη περισσότερο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, οι Σοσιαλδημοκράτες διστάζουν ανάμεσα στην συνέχιση του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, την υποστήριξη μίας συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας και την πρόκληση νέων εκλογών.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν μία «κούρα στην αντιπολίτευση» ιδιαίτερα μεταξύ των νέων Σοσιαλδημοκρατών που απορρίπτουν μία τρίτη κυβερνητική θητεία του μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ (2005-2009 και 2013-2017).

Η ηγεσία του κόμματος, από την πλευρά της, αποφάσισε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό και με γνώμονα το συμφέρον της χώρας να ξεκινήσει συνομιλίες για τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει αυτή η συνεργασία με τους Συντηρητικούς.

Σε περίπτωση απόρριψης της έναρξης των συνομιλιών από τους συνέδρους, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει είτε να αποδεχθεί τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας ή την διενέργεια νέων εκλογών.

Η προοπτική επιστροφής στις κάλπες αποτελεί πηγή ανησυχίας, διότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο μόνος ωφελημένος θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Το αντι-ευρώ, αντι-ισλάμ, αντι-Μέρκελ κόμμα εξασφάλισε το 13% στις εκλογές του Σεπτεμβρίου προκαλώντας με την είσοδό του στη βουλή τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, πράγμα που καθιστά την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύσκολη.

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες αποφασίσουν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους συντηρητικούς, ο σχηματισμός κυβέρνησης, της τέταρτης κυβέρνησης Μέρκελ, θα πάρει αρκετούς μήνες. Κυβέρνηση την άνοιξη!

 

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Der Spiegel, το 56,5% των υποστηρικτών του SPD τάσσονται υπέρ της υποστήριξης μίας κυβέρνησης μειοψηφίας και μόνο το 27,9% θέλει τον μεγάλο συνασπισμό.

Πληροφορίες: reuters/AFP

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ