Γυναίκα

“Mariniere” ρίγες το ναυτικό ρούχο για την Άνοιξη

“Mariniere” ρίγες το ναυτικό ρούχο για την Άνοιξη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γνωρίζετε γιατί η Marinière έχει ρίγες; Για τον εντοπισμό  ένας ναύτης που έχει πέσει στη θάλασσα. Έτσι λένε οι ναυτικοί ότι οι ρίγες το καθιστούσαν ευκολότερο να δουν ναύτες που έχουν πέσει στη θάλασσα.

Το Γαλλικό ναυτικό στις 27 Μαρτίου του 1858 υιοθέτησε το γαλάζιο-λευκό, τη μαρινιέρα που προέρχεται από τη γαλλική λέξη marine που σημαίνει ναυτικό ως κομμάτι της επίσημης στολής του ναυτικού. Για αυτό η μαρινιέρα ήταν καθαρά αντρικό ρούχο.

Χάρη στην Coco Chanel το 1930 έγινε και γυναικείο ρούχο,και έτσι πέρασε στον κόσμο της μόδας. Το συνέχισαν πολλοί όπως ο Jean Paul Gaultier, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 λάνσαρε στη συλλογή του τη μαρινιέρα, ακόμα και στο αντρικό άρωμά του.

Ο Jean Paul Gaultier σχεδίασε μια συλλεκτική μαρινιέρα που φέρει την υπογραφή του, αποκλειστικά για το Μουσείου Μπενάκη. Επίσης σχεδίασε για το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη δύο συλλεκτικά  μπλουζάκια ”μαρινιέρα”, όπως εκείνο που φορούσε η Μελίνα στο «Ποτέ την Κυριακή».

Το αυθεντικό Marinière πρέπει να έχει:

Μακριά μανίκια ¾.  Σκούρες λωρίδες ναυτικού μπλε-άσπρο. Βαμβακερό ύφασμα, και λαιμόκοψη bateau δηλαδή όπως λέμε εδώ “χαμόγελο” αν και στα γαλλικά σημαίνει καράβι.
Όσον αφορά τις ρίγες, πρέπει να υπάρχουν στο μπροστινό και στο πίσω μέρος 20 μπλε ρίγες 10 mm σε απόσταση 20 mm και 14 ρίγες στα μανίκια, πάντα σε απόσταση 20 mm.

Φοριέται όλες τις ώρες με τζιν με σορτς μέχρι και για βράδυ. Όλοι πιστεύω έχουμε μια μαρινιέρα στην ντουλάπα μας όχι για την ιστορία της αλλά γιατί μας θυμίζει ότι έρχεται καλοκαίρι…..

 

Vassilis Zoulias η συλλογή A/W 19-20 ”Verouska”

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X