Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η αθλιότητα των δημοσκοπήσεων-Το κόλπο της GPO

Η αθλιότητα των δημοσκοπήσεων-Το κόλπο της GPO
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η τελευταία υποψία ενισχύεται τους τελευταίους μήνες από την αύξηση των παράδοξων ευρημάτων. Ενισχύεται επίσης, από τη μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται ανάμεσα στα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων και τα ευρήματα στην πρόθεση ψήφου. Ως ένα βαθμό πρόκειται για φυσιολογική απόκλιση. Ομως, από κάποιο σημείο και μετά μάλλον δεν δικαιολογείται. Ποιο είναι αυτό τη σημείο; Με την πρώτη ματιά είναι το σημείο από το οποίο ξεκινούν ραγδαίες αλλαγές και στα πολιτικά ευρήματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα φαίνεται πως μπήκαμε σε αυτό το σκέλος. Το δείχνουν η ραγδαία πτώση των ποσοστών της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις της Prorata και της MRB και την πολύ μεγάλη άνοδο της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Ομως, υπάρχουν εταιρείες που κάνουν λαθροχειρίες, όπως για παράδειγμα η GPO η οποία με ένα κόλπο επιχειρεί να επηρεάσει τη γνώμη των πολιτών για την υπόθεση Κουφοντίνα. Πως το κάνει; Μα με το πιο απλό κόλπο, τη σύνταξη της ερώτησης η οποία είναι: «Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτό το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα για μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου αυτός να σταματήσει την απεργία πείνας και να αποφευχθεί ενδεχόμενος θάνατός του» (το 30,7% απαντά «ΝΑΙ» και «Μάλλον ΝΑΙ», ενώ το 62,9% «ΟΧΙ» και «Μάλλον ΟΧΙ».)

Με την πρώτη ματιά φαίνεται ως ένα σωστό ερώτημα. Ομως, επιχειρεί να εκμαιεύσει απαντήσεις κάνοντας λόγο για αίτημα του Κουφοντίνα, διασρεβλωνοντας την πραγματικότητα η οποία είναι η εφαρμογή του νόμου από την κυβέρνηση, η οποία τον παραβιάζει. Συνεπώς το πραγματικό ερώτημα, το έντιμο ερώτημα δεν είναι αυτό. Το πραγματικό και έντιμο ερώτημα είναι: «Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει το νόμο στην περίπτωση Κουφοντίνα και να τον μεταφέρει στον Κορυδαλλό ή να τον παραβιάσει και να τον στείλει στο Δομοκό;»

Δηλαδή το θέμα δεν είναι, επαναλαμβάνω, κάποιο αίτημα του Κουφοντίνα, αλλά η εφαρμογή του νόμου και για τον αρχιεκτελεστή της 17 Ν που διέπραξε 11 φόνους. Και ο νόμος προβλέπει ότι μετά τις αγροτικές φυλακές έπρεπε να μεταταχθεί στον Κορυδαλλό. Αν η κυβέρνηση εφάρμοζε το νόμο δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αν δε, ο Κουφοντίνας έκανε πάλι απεργία θα ήταν εν αδίκω.  Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν είναι αν θα ισχύσει το κράτος δικαίου ή η κυβέρνηση θα παραβιάσει νόμο, που μάλιστα ψήφισε η ίδια και όχι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. αν η GPO έθετε το πραγματικό ερώτημα πιστεύετε ότι οι απαντήσεις θα ήταν ίδιες. Εγώ νομίζω θα ήταν πολύ διαφορετικές.

Οπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν η διαφορά είναι χαώδης και η διατύπωση του ερωτήματος από την GPO συνιστά μία διαστρέβλωση, μία αθλιότητα, η οποία οδηγεί και σε λάθος συμπεράσματα. Γιατί, ούτε κι΄ εμείς θέλουμε να υποχωρήσει η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε παράνομες απαιτήσεις οποιουδήποτε πολίτη και όχι μόνο φυλακισμένου. Η κυβέρνηση οφείλει  να εφαρμόσει το νόμο. Είναι ο κύριος θεματοφύλακας της νομιμότητας. Ομως, στην περίπτωση Κουφοντίνα εκτρέπεται του σκοπού της, αφού είναι αυτή που παραβιάζει το νόμο.

Δημοσκόπηση GPO: Πολύ σημαντικά ευρήματα και ένα τεράστιο παράδοξο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X