Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Η κολοβή δημοκρατία

Η κολοβή δημοκρατία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ζούμε στην εποχή της κολοβής δημοκρατίας. Είμαστε πολίτες με κατακερματισμένα δικαιώματα. Οχι, όχι μην πάει το μυαλό σας στην καραντίνα. Στη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης αναφέρομαι. Των ΜΜΕ που έχουν ρίξει απαγορευτικό στην αντιπολίτευση, όταν αυτή κριτικάρει και αποκαλύπτει κυβερνητικά ολισθήματα, για να μην πω σκάνδαλα, όπως στην περίπτωση των Voucher  με τους επιστήμονες και την μοιρασιά δημοσίου χρήματος (δηλαδή δικό μας, των φορολογουμένων) σε ορισμένους επιτήδειους.

Για σκάνδαλα, σκανδαλώδεις παροχές έκανε λόγο η αντιπολίτευση, αλλά φωνή βοώντος εν τη… τηλεοπτική ερήμω. Να γιατί υποστηρίζω ότι ζούμε σε κολοβή δημοκρατία. Διότι ένα από τα βασικότερα δικαιώματα των πολιτών στις σύγχρονες δημοκρατίες, είναι το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Και είναι αυτός ο λόγος που τα ΜΜΕ αποκλήθηκαν τετάρτη εξουσία. Στην Ελλάδα του Απριλίου 2020 η τετάρτη εξουσία είναι πλήρως υποταγμένη στην πρώτη εξουσία, για να μην πω εξαγορασμένη.

Και τί γίνεται; Θα συνεχίσουμε να ζούμε σε κολοβή δημοκρατία, να βλέπουμε τους κάθε είδους Βρούτσηδες να αλωνίζουν, να μοιράζουν χρήματα με σκανδαλώδη τρόπο, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση και να μην κινείται φύλλο, γιατί  κανάλια, εφημερίδες και ενημερωτικά σάιτ έχουν πάρει το κατιτίς τους; Μπορεί η δημοκρατία μας να ανθεί σε ένα τέτοιο βορβορώδες περιβάλλον; Μπορεί να λειτουργεί χωρίς τον στοιχειώδη σεβασμό στην αντιπολίτευση, χωρίς τη λογοδοσία στον πολίτη; Γιατί πως είναι δυνατόν να γίνει λογοδοσία αν ο πολίτης είναι ανενημέρωτος και πολύ χειρότερα αν είναι στρεβλά και μονόπλευρα ενημερωμένος. Δεν είναι αυτή μία κολοβή δημοκρατία;

Ειλικρινά μένω κατάπληκτος. Τέτοιο φαινόμενο ακρωτηριασμού της πληροφόρησης, σιωπής και εξοστρακισμού της αντιπολίτευσης δεν έχω ξαναδεί μετά τη μεταπολίτευση. Ούτε στο παρελθόν θα μπορούσα με επιφύλαξη να πω, όταν τουλάχιστον οι παρατάξεις είχαν τα δικά τους μέσα ενημέρωσης. Στη σύγχρονη εποχή έχουν εκλείψει και αυτά, ενώ έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί και τα κομματικά μέσα (αυτά είναι μία άλλη ιστορία και τα κόμματα οφείλουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν με κομματικές παρωπίδες και μονοκομματική ενημέρωση να έχουν δικά τους ισχυρά ΜΜΕ).

Τί μπορούμε να κάνουμε; Σήμερα τίποτα περισσότερο από επιλογή ΜΜΕ. Να επιλέξουμε εκείνα που σέβονται την είδηση, τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, που εφαρμόζουν τον κανόνα “η είδηση είναι ιερή και το σχόλιο ελεύθερο”. Η επιλογή είναι η δύναμη και η αντίδραση του πολίτη…

Παραλλάσσοντας ένα σλόγκαν για την εφημερίδα Εθνος που έγραψε ιστορία, θα σας έλεγα “πάρτε την πληροφόρηση στα χέρια σας”.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X