Ιστορία

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σαν σήμερα 6 Φεβρουαρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας
Διαβάστε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Γεγονότα
1820 – Ξεκινά η πρώτη προσπάθεια επαναπροώθησης των μαύρων από την Αμερική στην Αφρική, με τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας.
1885Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη καταρρέει, εξαιτίας του επεισοδίου Νίκολσον και της βαριάς φορολογίας. Στον Τρικούπη αποδίδεται η φράση “δυστυχώς επτωχεύσαμεν” ενώπιον της Βουλής, την οποία, όμως ουδέποτε διετύπωσε, όπως αποδεικνύεται από την ανάγνωση των πρακτικών της Βουλής. Πέραν αυτού, από μελέτη των στοιχείων εκτιμάται ότι η πτώχευση θα είχε αποφευχθεί, αν ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αποδεχόταν τους χειρισμούς του Χαριλάου Τρικούπη για τη σύναψη νέου δανείου για την αντιμετώπιση του χρέους.

1922 – Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Ελεύθερο Βήμα» (σήμερα «Το Βήμα»), που πρόσκειται στο κόμμα των Φιλελευθέρων (Βενιζελική παράταξη). Μεταξύ των ιδρυτών της, ο Δημήτριος Λαμπράκης.
1952 – Η Αγγλίδα πριγκίπισσα Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη ανεβαίνει στον θρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως Ελισάβετ Β’ μετά τον θάνατό του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ
1958 – Επτά ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.
1982 – Το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας καταργεί τις ποδιές των μαθητριών στα σχολεία.

Γεννήσεις
1748 – Γιόχαν Άνταμ Βάισχαουπτ, Γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής της μυστικής σέχτας των Ιλουμινάτι (Πεφωτισμένοι). (Θαν. 18/11/1830)
1917 – Ζα Ζα Γκαμπόρ, Αμερικανο-ουγγαρέζα ηθοποιός. (Θαν. 18/12/2016)
1945 – Μπομπ Μάρλεϊ, Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε. (Θαν. 11/5/1981)

Θάνατοι
1515 – Άλδος Μανούτιος, Ιταλός τυπογράφος, που διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. (Γεν. 1449)
1793 – Κάρλο Γκολντόνι, Ιταλός θεατρικός συγγραφέας, ίσως η σημαντικότερη φυσιογνωμία της Κομέντια ντελ Άρτε. (Γεν. 25/2/1707)
2011 – Γκάρι Μουρ, Άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής, μέλος -μεταξύ άλλων- του συγκροτήματος Thin Lizzy. (Γεν. 4/4/1952)

*1885- Στον λόφο του Λυκαβηττού. Ο Άρθουρ Νίκολσον, μαζί με τη σύζυγό του, είχαν πάει περίπατο στον λόφο. Στην περιοχή περιπολούσαν τρεις χωροφύλακες, που πρόσεχαν τη δεντροφύτευση που είχε προηγηθεί. Μόλις είδαν το ζευγάρι των ξένων επισκεπτών, με φωνές και νοήματα τους ειδοποιούσαν ότι έπρεπε να διαλέξουν άλλο μονοπάτι για τη βόλτα τους. Λέγεται ότι τότε οι χωροφύλακες τους φώναξαν «δεν περνάς σου λέω ουρέ ζαγάρ’ …» Οι Άγγλοι δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγαν. Ένας από τους χωροφύλακες, ο Λουκάς Καλπούζος, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Τους απώθησε βίαια, τον χτύπησε τον πρέσβη με το ραβδί του και όταν τράπηκαν σε φυγή, τους πέταξε πέτρες.

Ο πρέσβης Νίκολσον έγινε έξαλλος. Χωρίς να λάβει υπ’ όψιν του το πρωτόκολλο, παρέκαμψε τον υπουργό Εξωτερικών και ζήτησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη. Με την έκθεση που είχε συντάξει ανά χείρας, πήγε στο ραντεβού και απαίτησε την απόλυση του χωροφύλακα Καλπούζου….

Ο Πρωθυπουργός εκδήλωσε τη συμπάθειά του στον Νίκολσον και διαβεβαίωσε ότι θα τον ικανοποιούσε όσο πιο άμεσα μπορούσε. Άμεσα διεξήχθη υπηρεσιακή έρευνα και εντοπίστηκε ο θερμόαιμος Καλπούζος, μετά από αναγνώριση του πρέσβη. Ο χωροφύλακας συνελήφθη και την επόμενη ημέρα απολύθηκε, όπως ήταν η απαίτηση του πρέσβη.

Ο αλαζονικός άγγλος πρέσβης απειλεί και απαιτεί Ωστόσο, η ιστορία είχε μια ανατροπή. Μέλη της κυβέρνησης, υπό τον Τρικούπη, μετέβησαν με καθυστέρηση στην οικία του άγγλου διπλωμάτη, όπου ο πρωθυπουργός παρέθεσε τα γεγονότα όπως τα διηγήθηκε ο Καλπούζος, ο οποίος αναιρούσε πλήρως τα λεγόμενα του Νίκολσον.

Ο διπλωμάτης, ακούγοντας τον Τρικούπη να τον αμφισβητεί, εξοργίστηκε ακόμη περισσότερο, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση τον χλεύαζε. Έτσι, ζήτησε μια ακόμη τιμωρία του οργάνου. Απαίτησε η διαταγή απόλυσης του Καλπούζου, να διαβαστεί στο σώμα της χωροφυλακής από τον διοικητή, ταγματάρχη Στεφάνου. Η διαταγή απόλυσης όμως, που είχε γραφτεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο αιτιολογικό της καταλόγιζε ευθύνες και στον άγγλο πρέσβη. Και πάλι όμως, ο αλαζονικός Νίκολσον δεν ικανοποιήθηκε και άρχισε να απειλεί θεούς και δαίμονες. Απείλησε πλέον ότι η Αγγλία θα ασχολούνταν πιο δυναμικά με το θέμα του και θα είχε δυσάρεστες επιπτώσεις για τους Έλληνες.

Μετά τις απειλές, απαίτησε την παρουσία ολόκληρου του σώματος της χωροφυλακής «παρατεταγμένου εν μεγάλη στολή» στην πλατεία Συντάγματος για να παρουσιάσουν όπλα. Ζητούσε επίσης τη στιγμή της παρουσίασης όπλων, να παιανίζει η μπάντα τον Εθνικό Ύμνο της Αγγλίας.

Ο Τρικούπης ικανοποίησε και αυτό το αίτημα του Άγγλου πρέσβη, βάζοντας τη Χωροφυλακή σε μια εξευτελιστική διαδικασία. Προσπάθησε μάλιστα από το βήμα της Βουλής να δώσει τέλος στο επεισόδιο, λέγοντας ότι έπρεπε να σταματήσει η σχετική συζήτηση, καθώς βλάπτονταν τα εθνικά συμφέροντα.

Ωστόσο, όλοι εισέπραξαν την απαξίωση και τον και τον εθνικό εξευτελισμό. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης επλήγη ανεπανόρθωτα και ο λαός αισθάνθηκε την ταπείνωση. Οι Άγγλοι όμως δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εξευτελίσουν την κυβέρνηση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X