Καιρός

Καιρός – Meteo: Με δύο πρόσωπα ο Σεπτέμβριος – Πού είχε ζέστη και πού δροσιά

Καιρός – Meteo: Με δύο πρόσωπα ο Σεπτέμβριος – Πού είχε ζέστη και πού δροσιά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διπρόσωπος ήταν ο καιρός τον Σεπτέμβριο, καθώς στη μισή χώρα ήταν ζεστός στην άλλη μισή ήταν ψυχρός.

Ειδικότερα, ο καιρός τον Σεπτέμβριο ήταν ιδιαίτερα θερμός στη βορειοανατολική Ελλάδα και ψυχρός στη Θεσσαλία και στη Στερεά, όπως αποκαλύπτει σχετική ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα (02/10).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το meteo.gr, το δίκτυο 51 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Σεπτέμβριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και σε χαμηλά επίπεδα στην Κεντρική Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Μάλιστα, στη Μακεδονία και στη Θράκη, ο φετινός Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, και ιδιαίτερα στη Θράκη ήταν ένας από τους θερμότερους μήνες για Σεπτέμβριο από το 2010. Απεναντίας, στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται 0,7°C και 0,6°C αντίστοιχα, κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο χάρτης που ακολουθεί, δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Σεπτέμβριο 2023 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Σεπτεμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Συνολικά για τη βόρεια Ελλάδα, ήταν ο τρίτος πιο θερμός Σεπτέμβριος από το 2010, όπως και για τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Για τη Θεσσαλία, ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός μήνας τα τελευταία 14 χρόνια και για τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο ήταν ο τέταρτος πιο ψυχρός. Στην Κεντρική Ελλάδα, κατά την κακοκαιρία «Daniel» το διάστημα 4-6 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, έως και 14°C κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν -0,5°C, με 18 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι ψυχρότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ακόμα, στη Θεσσαλονίκη, 19 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε 0,7°C πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Όσον αφορά στη Δράμα και στο Κιλκίς, παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (24 ημέρες) και ακολούθησαν η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη με 23 ημέρες. Επισημαίνεται ότι στο τελευταίο γράφημα που ακολουθεί, εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 51 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X