Καιρός

Καιρός: Alert για πλημμύρες – Μεγάλα ύψη βροχής και ισχυροί άνεμοι – Πότε θα «xτυπήσει» την Αττική

Καιρός: Alert για πλημμύρες –  Μεγάλα ύψη βροχής και ισχυροί άνεμοι – Πότε θα «xτυπήσει» την Αττική
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα ύψη βροχής αναμένεται να φέρει η κακοκαιρία «εξπρές» που θα πλήξει την χώρα μας σήμερα και αύριο, σύμφωνα με το Meteo.

H Κυριακή ξημέρωσε με άστατο ο καιρό στην Αττική, με σύννεφα και ισχυρούς ανέμους που θα ενταθούν τις επόμενες ώρες.

Η ΕΜΥ χθες, εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά, βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τμήματα της κεντρικής χώρας.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται την Κυριακή (11-02-24)

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

β. Από τις απογευματινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

γ. Από τις βραδινές ώρες στη δυτική και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο.

Τσατραφύλλιας: Σε ορισμένες περιοχές μπορεί να προκληθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του στα social media, γράφει οι βροχές θα είναι ευεργετικές λόγω του άνυδρου χειμώνα ενώ ορισμένες ευάλωτες περιοχές μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα, δηλαδή πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

Καλημέρα!Ευεγερτικές-α θα είναι οι βροχές-χιόνια(στα βουνά) που θα μας επισκεφτούν το διήμερο Κυριακή -Δευτέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μετά από ένα άνυδρο χειμώνα ωστόσο σε ορισμένες περιοχές θα έχουν ιδιαίτερη ένταση και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ( πλημμύρες-κατολισθήσεις) ειδικά σε ευάλωτες περιοχές. Οι περιοχές αυτές είναι: Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία,Κέρκυρα ,Παξοί,Αχαΐα,Ηλεία, Καβάλα,Δράμα,Σέρρες,Ξάνθη,Ροδόπη,Έβρος, νησιά βορειού και ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα.

Επίσης για όσους προγραμματίζουν κάποιο ταξίδι να γνωρίζουν ότι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες θα έχουν προβλήματα στο Ιόνιο και το Αιγαίο την Κυριακή (νοτιάδες 8-9 μποφόρ) και τη Δευτέρα στο Αιγαίο ( νοτιάδες 9 μποφόρ).


Η θερμοκρασία δεν θα πέσει σημαντικά.

Κυριακή με ισχυρές βροχές κατηγορίας 3

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / EAA, σημαντική μεταβολή του καιρού περιμένουμε κατά τη διάρκεια της Κυριακής 11/02.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής κατά τόπους, οι τοπικές χαλαζοπτώσεις, οι πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις νότιοι-νοτιοανατολικοί άνεμοι και οι αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή 11/02, αρχικά βροχές θα εκδηλώνονται σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας. Τις μεσημεριανές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ενώ μέχρι το βράδυ ανάλογη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και σε τμήματα της Πελοποννήσου. Από αργά το βράδυ θα επηρεαστούν η Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια. Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική)

Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Παράλληλα, σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι, και στα πελάγη τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ, ωστόσο στο Ιόνιο το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και την εκδήλωση λασποβροχών.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη παρουσιάζεται το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται κατά τη διάρκεια της Κυριακής 11/02.

Τη Δευτέρα 12/02 τα ισχυρά φαινόμενα που αρχικά θα επηρεάζουν αρκετές περιοχές, προοδευτικά θα εντοπίζονται κυρίως στη βορειοανατολική χώρα (με μεγάλα ύψη βροχής), στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε τμήματα των Κυκλάδων και από το βράδυ στα Δωδεκάνησα. Επίσης, βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται μέχρι το απόγευμα κατά τόπους στη Δυτική Ελλάδα. Νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, αλλά μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσουν προοδευτική εξασθένηση και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η διασπορά της σκόνης στην ατμόσφαιρα τις βραδινές ώρες της Κυριακής 11/02.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X