Επιλογές

Μετά τον «Ξενοφώντα», ακολουθεί ο κυκλώνας «Ζορμπάς» -Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Σαρωνικό

Μετά τον «Ξενοφώντα», ακολουθεί ο κυκλώνας «Ζορμπάς» -Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Σαρωνικό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεμένα στα λιμάνια κρατούν τα πλοία οι θυελλώδεις άνεμοι από την επέλαση του «Ξενοφώντα».

Η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έχει γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας.

Υπάλληλοι ξενοδοχείου στην Κρήτη έσωσαν Ρώσο τουρίστα από τα μανιασμένα κύματα. Στο Καματερό αποκολλήθηκε τμήμα της στέγης σε σχολείο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πάρα πολλές κλήσεις για κοπές δέντρων.

Μετά τον «Ξενοφώντα», όμως, ακολουθεί ο «Ζορμπάς», ένας σπάνιος μεσογειακός κυκλώνας που είναι πιθανό να σχηματιστεί στο νότιο Ιόνιο την Παρασκευή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο,φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Απαγορευτικό απόπλου – Βυθίσεις μικρών σκαφών – Κλειστά σχολείαΤο ακραίο καιρικό φαινόμενο υπό την ονομασία «Ξενοφών» έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.  Βυθίσεις σκαφών σημειώθηκαν σε Κάλυμνο, Ιερισσό και Ερέτρια, λόγω της κακοκαιρίας και ειδικότερα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, εντός του λιμένα Καλύμνου, βυθίστηκε το ταχύπλοο σκάφος «Πήγασος», εντός του λιμένα Σταυρού Θεσσαλονίκης, τα σκάφη «Ζωή» και «Βάσω» και εντός του δυτικού λιμενοβραχίονα Ερέτριας το σκάφος «Μάριος». Σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπήρχαν επιβαίνοντες και δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε υλικές ζημιές σε παρακείμενα σκάφη.

Εξάλλου, σε ισχύ παρέμεινε χθες το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 9 με 10 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων. Κλειστή είναι η γραμμή Πέραμα-Παλούκια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Ρίο-Αντίρριο, Πρίνος-Καβάλα και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Ανοιχτή είναι η γραμμή Κεραμωτή-Θάσος, ενώ από το Βόλο για τις Σποράδες τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου.

Κλειστά τα σχολεία σε Ζάκυνθο και ΣαρωνικόΕιδοποίηση προς όλους τους πολίτες της Ζακύνθου, εξέδωσε το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Αναλυτικότερα, καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες οι άνεμοι που θα πνέουν στο νησί θα είναι πολύ ισχυροί. Η ισχυρή καταιγίδα που θα πλήξει το νησί μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων γι αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία όλου του νησιού.

Την ίδια ώρα κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Σαρωνικού.

Αυτό, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αποφασίστηκε με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, λόγω των έντονων ανέμων και των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X