Διεθνή

Καταρρέει η τουρκική λίρα: SOS από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-Σε κίνδυνο ευρωπαϊκές τράπεζες

Καταρρέει η τουρκική λίρα: SOS από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα-Σε κίνδυνο ευρωπαϊκές τράπεζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

SOS εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times μετά τη νέα υποχώρηση της τουρκικής λίρας. Σήμερα Παρασκευή το νόμισμα της Τουρκίας υποχωρεί κατά 13,5 % σε νέο ιστορικό χαμηλό και η ισοτιμία έναντι του δολαρίου στις 6,3005 λίρες.

Η πολύ μεγάλη υποχώρηση εκτιμάται ότι φέρνει την Τουρκία πολύ πιο κοντά στη λήψη μέτρων, όπως capital controls ή προσφυγή στο ΔΝΤ.

Tα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας θα μπορούσαν να την ωθήσουν να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του.

«Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό επίπεδο των αποθεμάτων, νομίζω ότι η Τουρκία θα χρειαστεί το ΔΝΤ και μάλιστα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Πολ Μακναμάρα, διευθυντής επενδύσεων για το χρέος των αναδυόμενων αγορών στη GAM International Management.

Οι αιτίες είναι δύο. Πρώτον οι αγορές  δεν διαβλέπουν κάποια λύση στην πρόσφατη διπλωματική διένεξη με τις ΗΠΑ και δεύτερος δεν φαίνεται να πείθονται από τις πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και το υπουργού Οικονομικών Μπαϊράκ για τις εξαγγελίες στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής.

Οικονομικός ¨πόλεμος ¨ΗΠΑ-Τουρκίας: Ο Τραμπ διπλασιάζει τους δασμούς και ο Ερντογάν ζητάει τη βοήθεια του Αλλάχ

Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό νόμισμα σημειώνει βουτιά 13,5%.  Από την αρχή του έτους η λίρα χάνει πάνω από 33% έναντι του δολαρίου.

Παράλληλα, το δολάριο ενισχύεται 0,5% έναντι του ευρώ στον απόηχο δημοσιεύματος των Financial Times ότι η Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους FT οι ανησυχίες της ΕΚΤ εστιάζουν στις BBVA, UniCredit και BNP Paribas.

Ειδικότερα, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας (SSM) έχει ξεκινήσει τους τελευταίους δύο μήνες να εξετάζει πιο προσεκτικά τους δεσμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Τουρκία.

Ο SSM δεν θεωρεί ότι η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη, αναφέρουν οι FT. Ωστόσο εκτιμά ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες.

Ένας κίνδυνος που εξετάζει η ΕΚΤ είναι μεγάλοι δανειολήπτες στην Τουρκία να μην έχουν προστασία έναντι της μεγάλης υποχώρησης της λίρας και να αρχίσουν να αθετούν δάνεια σε ξένο νόμισμα, τα οποία καταλαμβάνουν το 40% περίπου των περιουσιακών στοιχείων του τουρκικού τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με τους FT, Τούρκοι δανειολήπτες χρωστούν 83,3 δισ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισ. δολάρια σε γαλλικές και 17 δισ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες.

Επίσης,  πτώση της λίρας πλήττει τα έσοδα ευρωπαϊκών τραπεζών με μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία και την αξία των μεριδίων τους.

Το μέγεθος της ανησυχίας προκύπτει και από τις τεράστιες ανησυχίες που εξέφρασε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία χρειάζεται να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας. Παράλληλα προειδοποίησε ότι η κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί ύστερα από την υποβάθμισή της πριν από μόλις έναν μήνα.

«Παρακολουθούμε στενά τα τρέχοντα γεγονότα» δήλωσε στο Reuters ο Πολ Γκέιμπλ, υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου Fitch. «Από τότε που λάβαμε την απόφαση (να υποβαθμίσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε BB στις 13 Ιουλίου), το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω» είπε.

«Το βασικό σημείο πίεσης είναι το αδύναμο νόμισμα» πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ίδιος παρακολουθεί τι προσπαθούν να κάνουν οι τουρκικές αρχές για να ανακόψουν την πτώση της λίρας, που από τις αρχές του έτους φθάνει το 30%, με το περίπου 10% να καταγράφεται τον τελευταίο μήνα.

Οσον αφορά στο μέτωπο της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  η αμερικανική αντιπροσωπεία έδωσε μια λίστα με 15 ονόματα, με πρώτο αυτό του πάστορα Μπράνσον, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση τους. Η τουρκική πλευρά, όπως όλα δείχνουν, αρνήθηκε και έτσι οι συνομιλίες υπήρξαν άκαρπες με αποτέλεσμα να ενταθούν οι πιέσεις από τις αγορές στο τουρκικό νόμισμα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X