Κοινωνία

Κατώτατος μισθός: Αντίστροφη μέτρηση για την… φαραωνική αύξηση 26 ευρώ

Κατώτατος μισθός: Αντίστροφη μέτρηση για την… φαραωνική αύξηση 26 ευρώ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις… τρέχουν σχετικά με την αύξηση που θα παρουσιάσει ο κατώτατος μισθός, καθώς αύριο, Παρασκευή 14.02.2020, στη Βουλή θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις εργασιακές σχέσεις και την ανεργία.

Εκεί θα γίνει και η έναρξη των διαβουλεύσεων για την διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διαδικασία επανεξέτασης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του μήνα και αφορά σε περισσότερους από 800.000 εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό, περίπου 300.000 λόγω των μισθολογικών τριετιών, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και άλλων 19 επιδομάτων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τις κατώτατες αποδοχές.

Ο κατώτατος μισθός και όλα τα σενάρια

Το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται προβληματισμένο αναφορικά με το ύψος της αύξησης των κατώτατων αποδοχών, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει την ενίσχυσή τους κατά 7,5%+7,5% για την επόμενη διετία.

Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία.

Τα συνδικάτα διεκδικούν την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να αποφασίζουν για την εξέλιξη του.

Ασφαλιστικό: Ιδού οι μεγάλοι χαμένοι από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επεσήμανε πως η παρούσα κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, που πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Θετικός εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, καθώς, όπως δήλωσε, «δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό, αρκεί τα ποσοστά του μέσου μισθού να μην απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξηση της μέσης παραγωγικότητας».

κατώτατος μισθός

Τα… ψίχουλα που θα “πάρει” ο κατώτατος μισθός

Τόσο τα στελέχη της κυβέρνησης όσο και οι εργοδότες δεν αποκλείουν μια «λογική» αύξηση για φέτος της τάξεως του  4-5%, δηλαδή από 26 ως 32 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί μεταξύ 676 – 682 ευρώ, από 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Και για να μην παρεξηγηθούμε: Προφανώς οποιαδήποτε αύξηση είναι πάντα ένα θετικό νέο για τους εργαζόμενους. Προφανώς και το… ευρώ μπορεί να κάνει διαφορά στην τσέπη των φορολογούμενων που δεινοπάθησαν στην Ελλάδα των μνημονίων που δημιούργησαν οι… χρυσές εποχές της Μεταπολίτευσης.

Συντάξεις Μαρτίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής σε όλα τα Ταμεία!

Είναι όμως ένα θέμα το πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κι ένα άλλο, τελείως διαφορετικό θέμα το να βλέπεις αντικειμενικά –υποτίθεται– Μέσα Ενημέρωσης να εξαντλούν την θριαμβολογία, με τα ποσά να μην… αναφέρονται καν στους πομπώδεις κι εντυπωσιακούς τίτλους τους.

Πάντως, σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα η οποία εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 και μάλιστα κατά 12% και βρίσκεται στην 11η θέση με 758 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X