Κοινωνία

Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα – Την Τρίτη στη Νίκαια η πανελλαδική επιτροπή για νέες κινητοποιήσεις

Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα – Την Τρίτη στη Νίκαια η πανελλαδική επιτροπή για νέες κινητοποιήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα μπλόκα τους σε όλη τη χώρα επιστρέφουν σταδιακά οι αγρότες μετά το μαζικό συλλαλητήριο στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα αποφασίσουν αν και πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Έχουμε διαχρονικά ισχυρή σχέση με τους αγρότες, πιστεύω θα αξιολογήσουν το πακέτο μέτρων. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και την προσπάθεια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμπληρώνοντας: «Είμαστε βέβαιοι ότι μαζί θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα και τον ίδιο τον πρωτογενή τομέα εκεί που πραγματικά του αξίζει».

Δυσαρεστημένοι από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περισσότερα 300 τρακτέρ που ήταν στην Agrotica γυρίζουν στα μπλόκα και με γενικές συνελεύσεις τους θα αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

«Aυτές οι εξαγγελίες δεν απαντούν στο βασικό πρόβλημα επιβίωσης που έχουμε θέσει, δε μας δίνουν την δυνατότητα και την προοπτική να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε να μένουμε στα χωριά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα αγρότες και μελισσοκόμοι της Χαλκιδικής έστειλαν ένα σαφές μήνυμα με τον πολύωρο αποκλεισμό του κόμβου Μουδανίων.



Στη Νίκαια θα συνεδριάσει η Πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων

Την Τρίτη, στη Νίκαια θα συνεδριάσει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεών τους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου αγρότες από όλη την Ελλάδα κατευθύνθηκαν προς την έκθεση Agrotica, χωρίς να κλείνουν το δρόμο και ενώθηκαν με άλλα τρακτέρ. Σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας έριξαν στο οδόστρωμα κάστανα και μήλα.

Όπως λένε τα προϊόντα τους είναι κατεστραμμένα και δεν έχουν αποζημιωθεί.

Τι ζητούν οι αγρότες

«Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Τα εκατομμύρια που λέει ότι δίνει είναι ψίχουλα σε αυτά που εμείς διεκδικούμε για να πέσει το κόστος παραγωγής. Ομοίως για το αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα πλαφόν 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Αν τα λύσει θα δώσει όντως μια ανακούφιση στο κόστος παραγωγής» υπογράμμισε ο Κώστας Τζέλας, πρόεδρος των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν και οι αγρότες στο μπλόκο Πλατυκάμπου.

Τις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για πρόσθετη στήριξη για τους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Θα δοθούν 5.000 ευρώ αν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 10.000 αν έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Μέσα στο μήνα πρόκειται να ανακοινωθεί πρόγραμμα για δανειοδότηση των αγροτών, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης τους.



Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X