Κοινωνία

Απεργία: Πως θα κινηθούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς την Πέμπτη

Απεργία: Πως θα κινηθούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς την Πέμπτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Oι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποφάσισαν να συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης με στάσεις εργασίας ή απεργία. Ωστόσο οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη διαφοροποίησαν –σε κάποιες περιπτώσεις– την κατάσταση.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε μετρό και ΗΣΑΠ προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία. Ωστόσο, λίγο αργότερα, η ΣΤΑ.ΣΥ. ανακοίνωσε ότι οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από την έναρξη κυκλοφορίας ως τη 1:30 το μεσημέρι, ενώ άφηνε ανοιχτό το θέμα για το τι θα γίνει για τη Γραμμή 1 του Μετρό Πειραιάς – Κηφισιά. Πάντως, οι εργαζόμενοι των σωματείων επανήλθαν, τονίζοντας πως έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία και θα την υλοποιήσουν. Την απόφασή της άλλαξε και η ΣΤΑΣΥ και με νεώτερη ανακοίνωση ενημέρωσε ότι δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων. Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.

Η ανακοίνωση για την απεργία

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου, οι στάσεις εργασίας κρίθηκαν παράνομες. Το Σωματείο με έκτακτη ανακοίνωσή του ενημέρωσε «τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει».

Στην απεργία συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ: τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00-21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας 5.00 π.μ. ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00).  Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Υπουργείου, η προσφυγή εκδικάζεται την Πέμπτη, οπότε το πρωί η κυκλοφορία στην πρωτεύουσα θα ξεκινήσει χωρίς τρόλεϊ.

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ. Οι στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Η απεργία αυτή κρίθηκε νόμιμη.

Απεργιακές κινητοποιήσεις είχε εξαγγείλει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), όμως το Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική, οπότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Όσο για τα τρένα, η Hellenic Train ανακοίνωση ότι λόγω της απεργίας και της συμμετοχή των σωματείων εργαζομένων με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00), θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας.

► Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), πως επιδόθηκε αγωγή εναντίον του για «κήρυξης παράνομης απεργίας», αν και το Σωματείο –όπως τονίζει με οργή– «δεν έλαβε καμία απόφαση κήρυξης απεργίας» ούτε απέστειλε κάποιο σχετικό δελτίο Τύπου στη ΣΤΑ.ΣΥ. Η απάντησή τους έρχεται με κατάθεση μήνυσης κατά του αρμόδιου υπουργείου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X