Κοινωνία

Απίστευτος Πλεύρης: Οι γονείς φταίνε για την έλλειψη φαρμάκων

Απίστευτος Πλεύρης: Οι γονείς φταίνε για την έλλειψη φαρμάκων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η λέξη αυτοκριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άγνωστη. Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να λείψει ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος μάλλον ανήκει στους πρωταγωνιστές εκείνων που αναζητούν δικαιολογίες, ενίοτε παιδαριώδεις, για να μεταθέσουν τις ευθύνες και να ρίξουν αλλού τα βάρη. Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε το πρωί στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων την ώρα που τα κρούσματα γρίπης και κορονοιού αυξάνουν και ναμένεται να γιγαντωθούν, όπως είπαν οι γιατροί.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Θάνος Πλεύρης, αφού μίλησε… παραδοσιακά για παγκόσμιο πρόβλημα, έσπευσε να επιρρίψει ευθύνες σε γονείς, κατηγορώντας τους ότι στοκάρουν φάρμακα υπό τον φόβο έλλειψης (πάλι καλά που δεν είπε τίποτα χοντρότερο).

Αντί αυτοκριτικής, λοιπόν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε προκλητικά «γιατρούς δεν κατηγόρησα. Αυτό που είπα είναι ότι πολλές φορές κάποιοι γονείς αγοράζουν περισσότερα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και οι γιατροί, κάποιες φορές μπορεί να συνταγογραφούν αντιβιώσεις παραπάνω με σκοπό να “στοκάρουν” οι γονείς λόγω φόβου έλλειψης. Αυτό εντείνει το πρόβλημα».

Μάλιστα, αντί συγκεκριμένου σχεδιασμού ο Θάνος Πλεύρης το έριξε στην… ελπίδα υποστηρίζοντας ότι «ευελπιστούμε ότι προς το τέλος Ιανουαρίου που θα έχουμε τη δική μας έξαρση, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση και από τα υπόλοιπα κράτη».

Σχετικά με το θέμα των παράλληλων εξαγωγών ο υπουργός Υγείας σημείωσε «έλλειψη φαρμάκων υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για δύο λόγους. Λόγω της γενικής έλλειψης αλλά και λόγω των παράλληλων εξαγωγών. Η μείωση παραγωγής φαρμάκων στην Ινδία και στην Κίνα, αλλά και η αυξημένη ζήτηση ιδιαίτερα σε παιδιατρικά φάρμακα, έχει ωθήσει στις ελλείψεις» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων μπορεί να καλύψει με γενόσημα την έλλειψη. Πρόβλημα υπάρχει όταν δεν υπάρχει γενόσημο σε κάποιο φάρμακο από τη χώρα μας» για να συμπληρώσει ότι θα γίνουν πιο αυστηροί έλεγχοι και όσες εταιρείες παρανομούν θα κλείσουν.

Λείπουν ακόμη και απλά αντιπυρετικά

Τη δραματική εικόνα που επικρατεί περιέγραψε με μελανά γράμματα ο Θανάσης Παπαθανάσης, μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, σημειώνοντας «υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις, ψάχναμε από φαρμακείο σε φαρμακείο και οι γονείς ταλαιπωρούνταν για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση».

Μιλώντας στο Open ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε «υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό».

Έσπευσε, πάντως, να δηλώσει ότι δεν τίθεται ζήτημα αύξησης σε τιμές των φαρμάκων όταν περιοριστούν οι ελλείψεις τονίζοντας «ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών, προκειμένου να ελέγξουμε αν υπάρχουν τα φάρμακα τα οποία εισάγονται για τον σκοπό αυτό και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης.

Παρεμβαίνουμε συνέχεια ως ΠΦΣ στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών, όπως οφείλουν και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν».

Όπως είπε, κάποιες φορές οι ελλείψεις στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσουν και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία αν, και όπως διευκρίνισε τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια διαφορετική γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X