Facebook Twitter Viber Messenger WhatsApp E-mail |
Υλικά :
1 αρνίσια συκωταριά
1 μεγάλο μαρούλι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο + μάραθο (μισό, μισό)
1 φλ.τσ ελαιόλαδο
Αλάτι και μπόλικο πιπέρι
Για τη σάλτσα αυγολέμονο :
2 αυγά (ή και περισσότερα αν κάποιος το θέλει)
Χυμό από 2 μεγάλα , ζουμερά λεμόνια
1 κ.γλ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση :
Πλένουμε τη συκωταριά πολύ σχολαστικά και την κόβουμε σε μπουκιές . Την αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει . Πλένουμε και όλα τα λαχανικά και μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε κι αυτά.
Βάζετε να βράσει άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνετε τη συκωταριά και τη βράζετε για 3 λεπτά (μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό), μέχρι το χρώμα της να γίνει σταχτί. Τη βγάζετε από την κατσαρόλα, την αφήνετε να κρυώσει λίγο και την κόβετε σε μικρά κομματάκια με ένα μαχαίρι ή με ένα μεγάλο ψαλίδι.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε τη συκωταριά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα μαρούλια και σοτάρετε για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι οι πρασινάδες να μαραθούν. Νοστιμίζετε με αλάτι και πιπέρι, ρίχνετε τον μισό άνηθο και προσθέτετε 1½-2 λίτρα νερό χοντρικά, μέχρι το νερό να φτάσει στη μέση της κατσαρόλας, ώστε να μείνει άφθονο ζουμί στο τέλος για τη σούπα. Αφήνετε το υγρό να πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για 30-40 λεπτά, μέχρι η συκωταριά να μαλακώσει.
Προσθέτετε το ρύζι και μαγειρεύετε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για άλλα 10-12 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Προσθέτετε τον υπόλοιπο άνηθο, ανακατεύετε και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Για το αβγολέμονο: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός), μέχρι να γίνουν μια σχετικά ανοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτετε αργά το χυμό λεμονιού συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε ένα άλλο, καθαρό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Την προσθέτετε σε δόσεις στους κρόκους, ανακατεύοντας απαλά και με μεγάλες κινήσεις για να μη χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνετε πολύ αργά και σταδιακά καυτό ζουμί από τη μαγειρίτσα, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα. Μόλις ρίξετε περίπου τρεις κουτάλες και το αβγολέμονο ζεσταθεί καλά, το αδειάζεται όλο και βάζετε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Δεν ανακατεύετε τη σούπα αλλά ανακινείτε έντονα την κατσαρόλα ώστε το αβγολέμονο να απλωθεί παντού. Ζεσταίνετε για 1-2 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.
Δείτε ακόμη:
Τουρκική άσκηση νότια της Κρήτης – Συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη και ΕΡΤ για τη συνέντευξη
Πού μπορείς να κάνεις καταγγελία όταν παραβιάζουν τα δικαιώματά σου στο διαδίκτυο
ZARA: Άνοιξε στον Πειραιά το μεγαλύτερο κατάστημα στην Ελλάδα (Εικόνες & Βίντεο)
Δημογραφικό: Θέσπιση ηλικιακού bonus στην απόκτηση παιδιών και επανακατοίκηση της υπαίθρου
Συνέντευξη Μητσοτάκη για Βόρεια Μακεδονία, ΕΣΥ, γυναικοκτονίες, σχολική βία
Λάκης Γαβαλάς: «Με είπαν π…η μέσα στο αεροπλάνο»
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Αδιανόητος κυνισμός του δράστη – «Να κάνω εγώ δύο δουλειές για να μου τα τρώει;»
Ολες οι Ειδήσεις
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη και ΕΡΤ για τη συνέντευξη
- Πού μπορείς να κάνεις καταγγελία όταν παραβιάζουν τα δικαιώματά σου στο διαδίκτυο
- ZARA: Άνοιξε στον Πειραιά το μεγαλύτερο κατάστημα στην Ελλάδα (Εικόνες & Βίντεο)
- Δημογραφικό: Θέσπιση ηλικιακού bonus στην απόκτηση παιδιών και επανακατοίκηση της υπαίθρου
- Συνέντευξη Μητσοτάκη για Βόρεια Μακεδονία, ΕΣΥ, γυναικοκτονίες, σχολική βία
- Λάκης Γαβαλάς: «Με είπαν π…η μέσα στο αεροπλάνο»
- Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Αδιανόητος κυνισμός του δράστη – «Να κάνω εγώ δύο δουλειές για να μου τα τρώει;»
- Ακίνητα – Έρευνα: Επιδεινώνεται η στεγαστική κρίση – Πλήγμα στο 95% των ενοικιαστών
- Καιρός: Επιμένει η αφρικανική σκόνη – Νέα άνοδος της θερμοκρασίας και λασποβροχές
- ΟύρσουλαGate: Σφίγγει ο κλοιός για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής